Dertien gedachtes: België boven in de Premier League

Reacties

In de Premier League nadert de ontknoping. Het is de tijd van aanhaken of afhaken en dus voor VI's Süleyman Öztürk het moment om een tussenbalans op te maken. Dertien gedachtes over de Engelse competitie.

Dertien gedachtes: België boven in de Premier League

1. De topscorer van de Premier League is een Rode Duivel, de speler met meeste assists op zijn naam is een Rode Duivel en de beste voetballer in Engeland is Rode Duivel. België boven dus met Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne en Eden Hazard.

2. Leroy Fer binnenhalen blijkt een garantie op ellende. Na degradaties met Norwich City en Queens Park Rangers bivakkeert de Nederlander ook met Swansea City onder de streep.

3. Leicester City had Claudio Ranieri meteen na het binnenhalen van de landstitel moeten ontslaan.

4. Adama Traoré is de beste voetballer in de Premier League zonder rendement.

5. Antonio Conte bewijst dit seizoen met Chelsea: verdedigen is een vak, aanvallen meer een kwestie van talent. Zie ook punt 1.

6. Het echte sprookje van dit seizoen wordt geschreven door Hull City. The Tigers begonnen het seizoen zonder voetballers voor op de reservebank, zonder trainer ook en heeft in januari de weg omhoog gevonden met een nu nog vrij onbekende Portugese coach die in veel opzichten doet denken aan de jonge José Mourinho. De pas 39-jarige Marco Silva won in 2015 met Sporting Lissabon de Portugese beker, veroverde in 2016 met Olympiakos de de Griekse titel en presteert nu in stilte iets ongelooflijks: zou je een ranglijst opstellen vanaf Silva's aanstelling dan zou Hull op Champions League-koers liggen.

7. Met punt 6 is tegelijkertijd het failliet van de trainer David Moyes aangetoond. Na Manchester United en Real Sociedad dreigt ook zijn derde trainersavontuur na Everton bij Sunderland op een ramp uit te lopen.

8. N'Golo Kanté is N'Golo Kanté gebleven.

9. Mauricio Pochettino mag meer waardering krijgen voor zijn werk als trainer van Tottenham Hotspur. Na een vijfde plek in zijn eerste seizoen en de derde plek van afgelopen jaar, koerst de Argentijn opnieuw af op een topklassering. Ondertussen ziet hij het als zijn plicht talenten uit de eigen academie een kans te geven. Pochettino introduceerde dit seizoen Harry Winks en is ook de man die in zijn eerste maanden op White Hart Lane de carrière van Harry Kane herlanceerde. Verder zijn daar Eric Dier en Dele Alli die zich in Noord-Londen tot internationals hebben opgewerkt. Trek je het in een breder perspectief dan kun je stellen dat Pochettino als trainer van eerst Southampton en nu Tottenham de afgelopen vier jaar een soort deeltijdbondscoach is geweest.

10. Een titelkandidaat zonder Europese verplichtingen heeft fysiek en mentaal een gigantisch voordeel in de Premier League. Antonio Conte kon doordeweeks werken aan de perfectionering van de vastigheden van zijn elftal.

11. José Mourinho is bezig aan een merkwaardig eerste seizoen op Old Trafford. Manchester United won tot dusver anderhalve prijs, strijdt als enige club in de topzes nog mee in Europa, is al sinds oktober ongeslagen in de Premier League en dreigt desondanks buiten de topvier te vallen. Het gaat om kleine marges, maar Manchester United speelt te vaak gelijk. Daarom een voorspelling: Manchester United wint de Europa League na strafschoppen. Niet verliezen is het nieuwe winnen.

12. West Ham United heeft een groot probleem. Hull City en Crystal Palace beginnen steeds meer punten te sprokkelen, terwijl de Londenaren in een vrije val zijn beland met vijf nederlagen op rij. Dit weekeinde wacht een cruciaal duel met Swansea City. Daarna spelen The Hammers thuis alleen nog tegen Everton, Tottenham Hotspur en Liverpool. Oh, Upton Park, waar ben je gebleven?

13. Het verschil tussen Liverpool, Manchester City, Arsenal en Manchester United, de nummers drie, vier, vijf en zes op de ranglijst, is precies één verliespunt. Nooit was het gevecht om de Champions League-tickets zo intens. Klopp, Guardiola, Wenger, Mourinho: hun merk staat op het spel.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.