Derde titel van Eerste Divisie in clubhistorie FC Zwolle

FC Zwolle is vrijdagavond voor de derde keer in zijn clubbestaan kampioen van de Eerste Divisie geworden. De remise tegen FC Eindhoven volstond om de concurrentie in de Jupiler League op een onoverbrugbare achterstand te zetten.

Derde titel van Eerste Divisie in clubhistorie FC Zwolle

Net als in 1978 (onder de naam PEC Zwolle) en 2002 is de ploeg van de huidige trainer Art Langeler weer de beste op het tweede niveau van Nederland.

Door het kampioenschap komt Zwolle volgend seizoen weer uit in de hoogste afdeling van het betaald voetbal. De laatste keer dat de Blauwvingers in de Eredivisie acteerden was in het seizoen 2003/04. Die jaargang degradeerde de ploeg rechtstreeks als hekkensluiter. Het seizoen daarvoor was de ploeg nog knap zestiende geworden in de Eredivisie.

De seizoenen 2002/03 en 2003/04 zijn de enige op het hoogste niveau sinds de oprichting van FC Zwolle in 1990. Daarvoor had de club, onder de naam PEC Zwolle al tien Eredivisie-seizoenen achter de rug. De Zwollenaren, die voornamelijk in de Eerste Divisie speelden, behaalden op het hoogste niveau in het seizoen 1978/79 de beste prestatie: de achtste plek.

Bij Zwolle zijn Darryl Lachman en Nassir Maachi de meest opvallende namen. Laatstgenoemde heeft met zijn achttien goals verreweg het grootste aandeel in de doelpuntenproductie, terwijl Lachman tot en met vandaag in de 32 gespeelde competitiewedstrijden nog geen minuut miste. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's