Derde ronde gloort voor Roda JC

Een plaats in de derde ronde van het toernooi om de UEFA Cup heeft Roda JC voor het grijpen. De Limburgers boekten een ruime zege in de thuiswedstrijd tegen Maccabi Tel Aviv. Roda slaagde er echter niet in de nul te houden, maar had wel het geluk dat doelman Zeljko Kalac een strafschop stopte.

Roda JC en Maccabi Tel Aviv lieten zien dat ze beter zijn in aanvallen dan verdedigen. Waar de Limburgse club via Tom Soetaers, Fredrik Berglund en Yannis Anastasiou de Israëlische defensie geregeld uiteenspeelde, daar hield de eigen verdediging met moeite de niet eens zo lastige bezoekers op slechts één tegentreffer. Een uitslag van 7-4 was net zo goed mogelijk geweest, als de 4-1 uitslag die na negentig minuten op het scorebord stond.

De zege was verdiend. Coach Georges Leekens had voor een defensieve opstelling gekozen met Humphrey Rudge als extra verdedigende zekerheid. Hij moest de Israëlische spelverdeler Nimny kort houden, wat hem goed afging. Bovendien gokte Leekens op de snelheid van Soetaers en Berglund.

De thuisploeg beheerste het duel en kwam snel op voorsprong via uitblinker Soetaers, die na vier minuten binnenkopte uit een knappe voorzet van Berglund. Vervolgens creëerde Roda nog een flink aantal kansen, waarbij vooral Soetaers zich liet gelden. In de 36ste minuut vond hij voor de tweede keer het net, alhoewel doelman Strauber zijn schot had moeten keren.

Vlak na rust leek de derde ronde al een zekerheid. De thuisploeg had nog niet al te veel te vrezen gehad van Maccabi, toen Berglund koeltjes de bal over Strauber stifte, na een doorkopbal van Anastasiou. 'Op het moment dat wij met 3-0 voorstaan, beginnen wij een beetje te spelen', schertste coach Leekens. Want na de 3-0 kreeg de Israelische ploeg alle gelegenheid om dichterbij te komen. En dat lukte: Horvath kopte binnen op aangeven van Ben-Dayan.

En nog geen minuut na de 3-1 knalde Vrede een voorzet van Biton bijna achter Kalac, de lat redde Roda. Zelfs de 4-1 die Fatih Sonkaya binnenschoot zorgde amper voor opluchting, want vijf minuten later lag de bal op de strafschopstip omdat Kevin Van Dessel Biton onnodig onderuit had gehaald. Gelukkig voor Roda bleef Kalac wel koel, en keerde hij knap de inzet van Nimny.

'Het is comfortabel, maar niet alleszeggend', was trainer Leekens na afloop voorzichtig. 'Wij hebben veel kansen gecreëerd en goed gespeeld. We hadden er alleen een paar meer moeten maken. Ik ben tevreden.'