Derby van het Noorden eindigt in een zeldzaam gelijkspel

Reacties

De Derby van het Noorden heeft geen winnaar gekregen. In een weinig verheffend duel hielden SC Heerenveen en FC Groningen elkaar in evenwicht (0-0). Daarmee kregen beide ploegen precies dat wat ze verdienden.

Derby van het Noorden eindigt in een zeldzaam gelijkspel

De Noordelijke derby was  een Noors onderonsje. Naast Morten Thorsby, Ruben Jenssen en Alexander Sørloth had ook Real Madrid-huurling Martin Ødegaard een basisplaats. Niet eerder stonden er vier Noorse spelers in de basis bij een Eredivisie-wedstrijd.

De openingsfase was voor de Groningers. De gasten kozen brutaal de aanval maar kwamen niet verder dan een paar afgeslagen corners. Na een kwartier namen de Friezen het initiatief over. Eerst was er een schot van Sam Larsson, niet veel later was Arber Zeneli dicht bij de openingstreffer. Na een snelle aanval over de rechterkant vond Stefano Marzo de Zweed, die op zijn beurt zijn halve omhaal net voorlangs zag gaan.

Na een half uur spelen had de topscorer van de Eredivisie Reza Ghoochannejhad de score moeten openen. De spits, die vorige week nog drie keer trefzeker was tegen PSV, kon uit een hoekschop vrij inkoppen. Zijn kopstoot miste echter vaart waardoor Groningen-doelman Sergio Padt redding kon brengen. Kort voor rust was Mimoun Mahi dicht bij de openingstreffer, maar het bleef 0-0.

De opkomst der beiden elftallen. De Derby van het Noorden viel behoorlijk tegen.
De opkomst der beiden elftallen. De Derby van het Noorden viel behoorlijk tegen.

Ook in het tweede bedrijf begonnen de gasten dreigend. Kasper Larsen kopte uit een hoekschop net voorlangs. Vervolgens golfde het spel lange tijd op en neer, zonder dat één van beide ploegen echt de overhand had. De Friezen hadden het meeste balbezit, maar kwamen tot weinig uitgespeelde kansen. Ook Ødegaard kon zijn stempel niet drukken: hij werd met nog twintig minuten te spelen ingeruild voor Pelle van Amersfoort.

Waar het publiek rekening hield met een slofoffensief van de thuisploeg, ging het duel als een nachtkaars uit. Bryan Linssen probeerde het nog twee keer van afstand, maar kon het doelman Erwin Mulder niet moeilijk maken. In de slotminuten kon Ghoochannejhad een voorzet van Lucas Bijker niet binnenwerken.

Zo eindigde de Derby van het Noorden voor de tweede keer in de geschiedenis van de Eredivisie in 0-0. De laatste keer dat dit gebeurde was op 2 maart 2001. Door het gelijkspel blijft Heerenveen vooralsnog vierde, al kan AZ de Friezen zondag passeren. FC Groningen staat gedeeld negende.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.