Depay leidt PSV in Wit-Rusland naar Europa League

PSV heeft zich donderdag als eerste Nederlandse club geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. In de return van de play-offs was een weinig vermakelijke 2-0 overwinning op bezoek bij Shakhtyor Soligorsk voldoende. Memphis Depay maakte het verschil.

Depay leidt PSV in Wit-Rusland naar Europa League

Ook zonder de wegens hamstringklachten in Eindhoven achtergebleven Georginio Wijnaldum toonde PSV aan dat het de wisselvalligheid van vorig seizoen grotendeels achter zich heeft gelaten. Hoewel de 1-0 voorsprong die de ploeg van trainer Phillip Cocu in Wit-Rusland moest verdedigen minimaal was, bracht Shakhtyor Soligorsk de Eindhovenaren nauwelijks in de problemen.

PSV liet het balbezit weliswaar regelmatig aan de thuisploeg, maar zag dat doelman Jeroen Zoet slechts sporadisch in actie hoefde te komen. Daartegenover stond dat bij absentie van Wijnaldum alleen Depay af en toe voor gevaar zorgde. De huidige topscorer van de Eredivisie had in de eerste helft zelf een paar schoten van afstand in huis en bracht ook Abel Tamata een keer in stelling.

Memphis Depay geeft de voltallige defensie van Shakhtyor Soligorsk het nakijken: 1-0.
Memphis Depay geeft de voltallige defensie van Shakhtyor Soligorsk het nakijken: 1-0.

Aan de hand van Depay pakte PSV in de slotfase alsnog de zege. Nadat Luuk de Jong van dichtbij nog hoog over had geschoten en hijzelf had verzuimd een rebound te benutten bij een schot van afstand van Marcel Ritzmaier, was het een paar minuten voor tijd twee keer raak. Eerste baande Depay zich al slalommend een weg naar de 0-1, vervolgens tikte hij de 0-2 binnen, toen zijn prachtige stift terugkwam van de paal.

Zo plaatste PSV zich redelijk eenvoudig voor de zesde keer op rij voor de groepsfase van de Europa League en blijft er een imposante Europese reeks in stand: sinds 1979/80 bekerde PSV altijd verder na een thuiszege. Bovendien heeft de koploper van de Eredivisie dit seizoen al zijn wedstrijden gewonnen. Cocu zal zich na de teleurstelling van vorig seizoen geen betere start hebben kunnen wensen.

Bekijk hier al onze video's