Demarrage Liverpool is Arsenal te machtig in spektakelstuk

Liverpool heeft direct een rake klap uitgedeeld aan Arsenal in de eerste speelronde van de Premier League. De bezoekers wonnen met 3-4 na een spectaculaire tweede helft.

Kort na rust maakte Liverpool het verschil. The Gunners snakten in die fase naar adem. Adam Lallana en Philippe Coutinho blonken uit, al had Georginio Wijnaldum ook een belangrijk aandeel in de 1-2. De Liverpool-debutant kreeg de bal mee van Lallana, bleef rustig in het strafschopgebied en gaf vervolgens voor op de Engelsman, die Petr Cech klopte. Coutinho liep enkele minuten later een perfecte voorzet van Nathaniel Clyne binnen: 1-3.

Toen moest het moment van Sadio Mané nog komen. De van Southampton gekochte aanvaller startte zijn solo halverwege op de Arsenal-helft en bekroonde de individuele actie met een knal in de verre hoek. De zwakheden in de Arsenal-defensie lagen plots open en bloot. Manager Arsène Wenger kon door een gebrek aan wedstrijdritme of blessures geen beroep doen op Laurent Koscielny, Per Mertesacker en Gabriel Paulista en koos ervoor om Calum Chambers en de twintigjarige debutant Rob Holding in het centrum van de verdediging te posteren in het centrum van zijn verdediging.

Het gemis van de ervaren verdedigers deed zich in de eerste helft slechts in beperkte mate voelen. Arsenal kwam zelfs op voorsprong. Theo Walcott miste eerst nog een strafschop na een onhandige overtreding van Alberto Moreno, maar schoot een minuut later wel raak. Francis Coquelin veroverde de bal op de Liverpool-helft en de thuisploeg profiteerde razendsnel: 1-0. Coutinho bracht de stand nog voor rust in evenwicht door zijn klasse te etaleren met een perfecte vrije trap. De bal eindigde in de kruising.

Na de drie Liverpool-goals in de tweede helft leek Arsenal, waar ook EK-gangers Mesut Özil en Olivier Giroud ontbraken, een verloren wedstrijd te spelen. Invaller Alex Oxlade-Chamberlain verzachtte allereerst de pijn en Chambers bracht de hoop een kwartier voor tijd weer terug in Noord-Londen door de 3-4 binnen te koppen. Liverpool schrok vervolgens weer wakker, temporiseerde en trok de voorsprong over de streep.

Klopp zag dat zijn keuze voor veel positiewisselingen, snelheid en loopvermogen zich uitbetaalde tegen Arsenal, dat direct een pijnlijke tik incasseerde. De druk op Wenger om geld uit te geven zal na de nederlaag alleen maar toenemen met nog tweeënhalve week te gaan in de transferperiode.