Del Bosque steunt generatiegenoot Hiddink

Reacties

Het duel tussen Nederland en Spanje wordt dinsdag niet alleen bínnen de lijnen een kleine reünie, ook bondscoaches Guus Hiddink en Vicente del Bosque kennen elkaar goed. Dat de twee positieve woorden voor elkaar overhebben, is daarom niet zo vreemd.

Del Bosque steunt generatiegenoot Hiddink

Het is niet ondenkbaar dat Manchester United-ploeggenoten David de Gea en Daley Blind elkaar dinsdagavond treffen. Ibrahim Afellay zou op zijn beurt zomaar Cesc Fabregas, Gerard Piqué, Pedro en Sergio Busquets – met wie hij bij Barcelona speelde – de hand kunnen schudden. En voormalig Real Madrid-spelers Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar zullen ongetwijfeld een praatje maken met voormalige ploeggenoten als Iker Casillas en Sergio Ramos.

Het is nog maar de vraag wie van al die oude bekenden ook daadwerkelijk binnen de lijnen komen. Één ding is in ieder geval zeker: de twee mannen die dat bepalen zullen hoe dan ook plaatsnemen op hun vaste plek in de dug-out. Hiddink (68) en Del Bosque (64) zijn naast generatiegenoten ook oud-collega's.

Real Madrid
Hiddink nam na het WK in 1998 het roer over bij Real Madrid, waar Del Bosque toen al tijden jeugdtrainer was. Toen de oefenmeester uit Varsseveld in maart 1999 alweer aan de kant werd geschoven, nam José Antonio 'Toni' Grande het voor één wedstrijd als interim-trainer over. De vaste assistent van Del Bosque – ook nu bij de Spaanse – kreeg John Toschack als opvolger. Na diens ontslag kreeg Del Bosque zelf in november 1999 de leiding over de Madrilenen.

Waar Hiddink met warme gevoelens terugdenkt aan zijn tijd met Del Bosque en Grande (zie filmpje hieronder), nam Del Bosque het tijdens de persconferentie maandag op voor Hiddink en Oranje. 'Ik heb Kroatië tegen Noorwegen gezien, maar uiteraard ook Nederland tegen Turkije. Nederland speelde niet goed, dat klopt. Iedereen wil mooi voetbal spelen, maar ik zie op dit moment niet één land dat écht goed speelt.'

Guus Hiddink zag Oranje zaterdag tegen Turkije worstelen. Collega Vicente del Bosque steunt hem.
Guus Hiddink zag Oranje zaterdag tegen Turkije worstelen. Collega Vicente del Bosque steunt hem.

Die steunbetuiging valt niet los te zien van het feit dat Del Bosque precies zal weten hoe Hiddink zich voelt. De Spanjaarden vervolgden onder Del Bosque de hegemonie die op het EK van 2008 was ingezet, maar het afgelopen WK en de huidige EK-kwalificatiereeks verlopen op z'n zachtst gezegd stroef. Dat komt hem in eigen land op behoorlijk wat kritiek te staan. De parallellen met Hiddink zijn dan ook duidelijk. De Achterhoeker staat al jaren bekend als vakman, maar de slechte resultaten van de laatste tijd tasten zijn status behoorlijk aan.

Het gaat wellicht te ver om te stellen dat de oefenwedstrijd in Amsterdam cruciaal is voor de toekomst van beide ervaren bondscoaches. Vast staat echter wel dat zowel Hiddink als Del Bosque een overwinning keihard nodig heeft om de fans en media in eigen land enigszins tevreden te stellen. De vriendelijkheden vooraf ten spijt, geen van beiden zal genoegen nemen met minder dan een overwinning. (Dolf van Aert)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.