Degradatiespook blijft Borussia Dortmund bedreigen

Reacties

De nederlaag tegen FC Augsburg (0-1) stond symbool voor het seizoen van Borussia Dortmund: veel kansen missen en individuele fouten die leiden tot een tegendoelpunt. De kampioen 2012 leek zich lang geen zorgen te hoeven maken om degradatie, maar de ploeg van trainer Jürgen Klopp staat na negentien wedstrijden nog steeds onderaan.

Degradatiespook blijft Borussia Dortmund bedreigen

Dortmund pakte dit seizoen in de Bundesliga pas zestien punten, liefst dertig minder dan koploper Bayern München. De laatste competitiezege van Dortmund dateert van 5 december, toen 1899 Hoffenheim met 1-0 verslagen werd. De crisis duurt echter al langer: in de laatste zestien duels in de Bundesliga werden slechts tien punten gepakt.

Nummer zeventien Hertha BSC heeft twee punten meer, maar daar staat trainer Jos Luhukay onder grote druk. Dortmund verwacht dat de ommekeer ook onder de huidige oefenmeester Klopp gestalte kan krijgen en daar lijkt ook wel reden toe. Het spel van BVB is namelijk niet zo slecht als de ranglijst suggereert.

Productief
In de Bundesliga schieten namelijk slechts twee clubs (Bayern en Bayer Leverkusen) vaker op doel dan Dortmund (16,5 schoten per duel). Wanneer we slechts pogingen van binnen het strafschopgebied - waar de kans op een doelpunt groter is - meenemen, doet alleen Bayern het beter dan BVB. Toch scoorde Dortmund pas achttien keer in de Bundesliga, alleen Hamburger SV (twaalf goals) is nog minder productief.

Dit lijkt niet door een gebrek aan kwaliteit te komen, want in de Champions League heeft het team van Klopp slechts zeven schoten nodig om tot een doelpunt te komen. In de Bundesliga zijn dat er zeventien, wat het verschil betekent tussen strijden om Europees voetbal of tegen degradatie.

Roman Weidenfeller probeert de supporters van Borussia Dortmund gerust te stellen na de nederlaag tegen FC Augsburg op woensdagavond.
Roman Weidenfeller probeert de supporters van Borussia Dortmund gerust te stellen na de nederlaag tegen FC Augsburg op woensdagavond.

Ook defensief gezien zien de cijfers van Dortmund er niet slecht uit. Alleen Bayern en Leverkusen krijgen nog minder schoten tegen dan de ploeg van Klopp (9,1). Toch incasseerde BVB al 27 doelpunten. Het duel met Augsburg was geen uitzondering op dit patroon: Dortmund schoot veel vaker dan de tegenstander (15 versus 8), maar bleef opnieuw met lege handen achter.

Daardoor is de crisissfeer in Dortmund nog steeds niet bezworen. Doelman Roman Weidenfeller en verdediger Mats Hummels moesten na afloop van de wedstrijd tegen Augsburg zelfs de tribunes opklimmen om de fans tot bedaren te brengen. Voor Klopp en zijn mannen staan er nu degradatiekrakers tegen SC Freiburg, FSV Mainz 05 en VfB Stuttgart op het programma, een ideale reeks om de ommekeer in te zetten. Als echter ook in die wedstrijden het aardige spel niet wordt omgezet in resultaat, dan is degradatie uit de Bundesliga niet langer ondenkbaar meer. (Pieter Zwart)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.