Degradatiekandidaat staat bovenaan in België

Bij het gepromoveerde Sint-Truiden is het vooralsnog bescheidenheid troef. Ondanks de verrassende koppositie na zeven speeldagen is de doelstelling van De Kanaries lijfsbehoud in de Eerste Klasse.

Degradatiekandidaat staat bovenaan in België

Vijf overwinningen, twee gelijke spelen en nog geen enkele nederlaag. Dat is de tussenbalans voor Sint-Truiden. Daarmee steekt de bescheiden club vooralsnog de gehele Belgische top de loef af. AA Gent, Anderlecht en Club Brugge volgen de koploper op drie punten. Landskampioen Standard Luik heeft vier punten minder.

Dinsdagavond treedt Sint-Truiden in eigen stadion aan tegen RC Genk. Het verschil op de ranglijst is liefst tien punten. 'Zij hebben meer middelen en meer kwaliteiten', zegt trainer Guido Brepoels echter. 'Wat de huidige stand ook is, elke wedstrijd moet gespeeld worden. Ook al staan wij een stuk hoger, wij beginnen niet te dromen en te zweven. Vergeet niet dat wij vorig seizoen in de Tweede Klasse speelden én dat we bij de voornaamste kandidaat-dalers werden gerekend.' Tegen RC Genk zal Brepoels voor het eerst dit seizoen een aanpassing moeten doen aan zijn basiselftal. In de voorgaande zeven wedstrijden liet hij telkens dezelfde elf spelers aan de aftrap verschijnen, welhaast een unicum in het hedendaagse voetbal. Dinsdagavond ontbreekt linksback Dennis Odoi; hij kreeg afgelopen zaterdag tegen KV Kortrijk (1-0 zege) een rode kaart.

Sint-Truiden beschikt over een vrij jonge selectie. De Zwitser Mario Cantaluppi is de nestor van de ploeg. De 35-jarige verdediger kwam in het verleden 23 keer uit voor zijn land en speelde onder meer voor FC Basel en 1. FC Nürnberg. Naast Cantaluppi zijn Wim Mennes en Marc Wagemakers de enige dertigers.

De selectie herbergt verder drie spelers met een voetbalverleden in Nederland. Reservedoelman Tom Muyters stond onder contract bij MVV en PSV, verdediger Vincent Euvrard kwam en half seizoen uit voor FC Den Bosch en Jonathan Wilmet speelde 25 competitieduels voor Willem II.

De uitblinkers van dit seizoen zijn voorlopig Simon Mignolet en Ibrahim Sidibe. De jonge doelman Mignolet hield zijn ploeg al een paar keer op de been in moeilijke fases van wedstrijden. De Senegalese aanvaller Sidibe nam vijf van de elf doelpunten voor zijn rekening.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen