Degradant Jupiler League mogelijk pas na seizoen bekend door Achilles-soap

Reacties

De kans bestaat dat vrijdagavond na de laatste speelronde in de Jupiler League, nog altijd niet duidelijk is welke club degradeert. Achilles '29 vecht namelijk via een spoedappel de uitspraak van de kortgedingrechter aan. Dit terwijl de beroepscommissie van de KNVB waarschijnlijk donderdag nog bekend maakt of de Groesbekers drie punten in mindering krijgen.

Degradant Jupiler League mogelijk pas na seizoen bekend door Achilles-soap

Het verhaal is gecompliceerd. Hekkensluiter Achilles '29 kreeg van de licentiecommissie van de KNVB drie punten in mindering nadat het niet had voldaan aan eerder gemaakte financiële afspraken. De Groesbekers gingen in beroep, een zaak die woensdagavond achter gesloten deuren moest dienen. Volgens Achilles was dat te snel en dus werd de kortgedingrechter ingeschakeld. Deze gaf de KNVB gelijk, waarna woensdagavond de beroepszaak diende.

De verwachting is dat de beroepscommissie vandaag (donderdag) laat weten of de straf gehandhaafd blijft. Is dat het geval, dan is Achilles definitief gedegradeerd naar de amateurs. Het verschil met nummer negentien FC Dordrecht bedraagt immers nu twee punten.

Achilles '29 liet het er niet bij zitten en heeft vanmorgen de uitspraak van de kortgedingrechter aangevochten. De Groesbekers menen dat er fouten zijn gemaakt en dat de beroepszaak volgens de regels van de voetbalbond pas volgende week plaats had mogen vinden. 'Maar de kortgedingrechter leek gister te zeggen: "Als de KNVB zegt dat het zo is, dan is het zo", laat voorzitter Harrie Derks aan VI weten. 'Wij knokken totdat we er bij neervallen. We trekken door.'

Volgens Derks zijn er aantoonbare fouten gemaakt in het proces. De uitspraak van de kortgedingrechter moet nu getoetst worden. De vreemde situatie doet zich nu voor, dat het spoedappel waarschijnlijk pas volgende week dient. Dit is dus na de uitspraak van de beroepscommissie én de wedstrijden Achilles '29 tegen Jong PSV en FC Den Bosch - FC Dordrecht.

FC Dordrecht heeft die twee punten meer heeft dan Achilles en zou vrijdagavond kunnen degraderen. Bij puntenaftrek van Achilles zou de ploeg tóch in de Jupiler League kunnen blijven.
FC Dordrecht heeft die twee punten meer heeft dan Achilles en zou vrijdagavond kunnen degraderen. Bij puntenaftrek van Achilles zou de ploeg tóch in de Jupiler League kunnen blijven.

Stel dat Achilles wint en FC Dordrecht verliest, dan is vrijdagavond nog steeds niet bekend wie er degradeert. De uitspraak van de beroepscommissie wordt pas bevestigd na het spoedappel. 'We hadden er ook voor kunnen kiezen pas na de uitspraak van de beroepscommissie in hoger beroep te gaan, maar we zijn proactief. Het kan zelfs zo zijn dat we in het gelijk worden gesteld en geen punten in mindering krijgen. Dan nog is dit proces niet goed verlopen', aldus Derks.

Brazilië
Woensdagavond werd duidelijk dat Achilles in de problemen gekomen is door een Braziliaanse lening. De club leende vijf miljoen euro bij een Braziliaanse bank maar zou dat geld vervolgens niet op tijd hebben ontvangen. Achilles zou uitstel hebben gevraagd aan de voetbalbond. Deze stemde in, maar opnieuw was het geld er niet.

Derks vindt de reacties overtrokken. 'Op het verzoek van de Braziliaanse bank zou het complete bedrag in één keer worden betaald. Dus niet in termijnen. Op 30 maart hebben we de overeenkomst getekend. Dan heb je te maken met internationaal betalingsverkeer. Dat geld was tevens bedoeld om te investeren. Nieuwbouw bijvoorbeeld. Ik geloof nog altijd dat het geld komt.'

Enkele journalisten spreken nu van louche zaken. Derks lacht het weg. 'Eén of andere louche handel? We hebben het over een bank. Dit is niet één of andere louche investeerder. Waarom we dan niet bij een Nederlandse bank hebben aangeklopt? In Nederland krijg je geen cent. Sportbedrijven staan op een zwarte lijst. De Jupiler League is geen vetpot, dan moet je inventief zijn. Dat is ons gelukt.'

Intussen werd ook duidelijk dat Achilles in categorie 1 van de licentiecommissie bivakkeerde. Dit terwijl de club nooit een proflicentie heeft gekregen. 'Kijk maar op de website van de KNVB. Wij worden bewust niet genoemd. Wij hebben een uitzonderingspositie. Die discussie loopt al zolang. Waarom hebben we dan eerder die licentie niet gekregen?'

De opmerking dat de eigen supporters niet voldoende zijn ingelicht, op 20 april was er een informatiebijeenkomst in Groesbeek en werd er niet gerept over de straf, vindt Derks ongepast. 'Je communiceert een straf pas als hij uitgesproken is. Fortuna Sittard wist in de winter ook al dat het punten in mindering zou krijgen, maar dat communiceerde het ook pas toen het definitief was.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.