Degelijke Zwitsers schakelen Togo uit

Zwitserland is dicht bij plaatsing voor de tweede ronde. Na het gelijkspel tegen Frankrijk versloegen de Zwitsers Togo met 2-0. Het Afrikaanse land, dat voornamelijk opzien baarde door de interne strubbelingen, is na twee duels al uitgeschakeld.

Degelijke Zwitsers schakelen Togo uit

Ondanks alle onrust in het kamp van Togo over de WK-premies, ging de ploeg van bondscoach Otto Pfister fris van start tegen Zwitserland. De aanvallers Mohamed Kader en Emmanuel Adebayor zorgden voor gevaar. Het leverde Togo een aantal kleine kansen op, maar de Zwitserse doelman Pascal Zuberbühler werd nauwelijks op de proef gesteld.

Bij de eerste tempoversnelling van Zwitserland was het direct prijs. Ludovic Magnin brak door op links. Zijn voorzet bij de tweede paal werd door Tranquillo Barnetta opnieuw voor het doel gebracht waarna het voor Alexander Frei (foto) een koud kunstje was om de 1-0 binnen te tikken.

Ondanks de goal bleef het wedstrijdbeeld hetzelfde. Togo was de aanvallende ploeg. Thomas Dossevi kreeg een uitgelezen kans om gelijk te maken. De middenvelder dook bij de tweede paal helemaal vrij op voor het Zwitserse doel, maar schoot hopeloos naast.

Togo mocht zich daarna nog beklagen toen Adebayor in het strafschopgebied over het uitgestoken been van Patrick Müller heen viel. Scheidsrechter Amarillo oordeelde dat er geen sprake was van contact en gaf geen strafschop. Zwitserland bleef stoïcijns onder de Togolese aanvallen. De Europeanen controleerden het duel en plaatsten een aantal gevaarlijke counters. Barnetta, Frei en invaller Hakan Yakin namen het doel van Kossi Agassa onder vuur, maar Zwitserland slaagde er lange tijd niet in de genadeklap uit te delen.

Togo mocht hoop houden op een gelijkspel, maar in de slotfase vloeiden de krachten weg uit de Afrikaanse ploeg. Zwitserland profiteerde. Invaller Mauro Lustrinelli legde breed op Barnetta, die met een droge knal via de binnenkant van de paal de eindstand op 2-0 bepaalde.

Bekijk hier al onze video's