Defensieve zekerheid Twente deels aan toeval te danken

Reacties

De keuze van FC Twente-trainer René Hake om Joachim Andersen aan Bruno Uvini te koppelen in het verdedigingscentrum blijkt voorlopig een juiste. De coach moest gaan sleutelen na het vertrek van Renato Tapia naar Feyenoord.

Defensieve zekerheid Twente deels aan toeval te danken

'Tapia was een middenvelder die denkt en doet als een middenvelder', zegt Uvini in gesprek met Voetbal International. 'Hij was nog weleens onderweg naar voren. Maar met Gutiérrez, Ziyech en Mokotjo hebben we al geweldige voetballers op het middenveld. Moeten wij ons als verdedigers dan ook nog eens bemoeien met het positiespel? Nee, wij moeten er gewoon voor zorgen dat zij hun gang kunnen gaan.'

Waar het accent eerst op voetbal lag, hebben Andersen en Uvini het pure verdedigen als prioriteit. Dat het dolende FC Twente daaraan behoefte had, bleek uit het massale aantal van 41 tegendoelpunten dat de ploeg van Hake in eerste competitiehelft incasseerde. Met mannetjesputters Andersen (19) en Uvini (24) in de verdediging won FC Twente zijn laatste vier wedstrijden. In de laatste twee duels met Roda JC Kerkrade (1-0) en SC Cambuur (3-0) hield het voorheen zo labiele elftal zelfs de nul.

'We geven momenteel weinig kansen weg. Dat gegeven geeft rust en vertrouwen aan een ploeg', aldus Hake. Een aantal pittige groepsgesprekken tijdens het trainingskamp in Spanje heeft ervoor gezorgd dat FC Twente na de winterstop sowieso anders voor de dag komt. Agressiever, beter georganiseerd en als team meer in balans. 'Het is niet zo dat we naar Spanje zijn gegaan voor een potje klaverjassen en patsboem, ineens was het er', vertelt Hake.

'We moesten voor de winter veel jeugdspelers inpassen die vorig jaar nog in de Jupiler League speelden. Chinedu Ede en Bruno Uvini hadden voor hun komst een seizoen lang nauwelijks gespeeld. Jerson Cabral is hier jaren uit de gratie geweest. Rondom Hakim Ziyech ontstond gezeik. We wisten dat het een proces van de lange adem zou worden. Spelers moesten wennen aan de trainingsarbeid en aan elkaar. Nu begint alles er langzaam uit te komen.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.