Defensieve cijfers verhogen titelkoorts Napoli en Inter

Reacties

De minst gepasseerde defensies van de Serie A ontmoeten elkaar maandagavond (21.00 uur) in Napels, waar de topper tussen nummer twee Napoli en koploper Internazionale op het programma staat. Een solide verdediging is in de Italiaanse competitie doorslaggevend, zo blijkt uit de recente geschiedenis.

Defensieve cijfers verhogen titelkoorts Napoli en Inter

Van de vijf grootste Europese competities is het in de Serie A het langst geleden dat een club zich tot kampioen kroonde zonder over het laagste aantal tegentreffers te beschikken. In het seizoen 2006/07 werden de Nerazzurri kampioen met 34 goals tegen, nummer zes Fiorentina (31) en nummer drie Lazio (33) deden het op dat vlak beter in die jaargang.

Dat sindsdien de ploeg met de meest solide defensie beslag legde op de landstitel, is in vergelijking met de andere grote Europese competities uniek. In de Premier League kreeg Chelsea in het seizoen 2013/14 als nummer drie slechts 27 tegendoelpunten, terwijl de tegenstanders van kampioen Manchester City 37 keer mochten juichen na een treffer. Een jaar eerder was Barcelona de beste in de Primera División, maar moest de keeper van Atlético Madrid het minst vaak vissen (31 tegenover 40).

Paris Saint-Germain bleek het voorbije seizoen oppermachtig in de Ligue 1, maar dat kon niet gezegd worden van de verdedigingslinie van de Parijzenaren. Die werd maar liefst 36 keer in de luren gelegd. De defensies van Olympique Lyon (33), AS Monaco (26) en Saint-Étienne (30) bleken betrouwbaarder. Borussia Dortmund ging in het seizoen 2011/12 met de Duitse titel aan de haal en kreeg in het kampioensjaar 25 tegentreffers in de competitie. Naaste achtervolger Bayern München had het achterin beter op orde (22), terwijl ook Borussia Mönchengladbach minder tegengoals kreeg (24).

Pepe Reina is buiten zinnen nadat Lorenzo Insigne de score heeft geopend in de thuiswedstrijd tegen Juventus, die Napoli met 2-1 zou winnen.
Pepe Reina is buiten zinnen nadat Lorenzo Insigne de score heeft geopend in de thuiswedstrijd tegen Juventus, die Napoli met 2-1 zou winnen.

De kans lijkt dus groot dat Samir Handanovic (Inter, foto boven) en Pepe Reina (foto midden, Napoli) dit seizoen doorslaggevend zullen zijn in de titelrace en het tweetal lijkt weinig moeite te hebben met die rol in de schijnwerpers. Het duo kreeg in de maand november nog geen enkele goal tegen in de Serie A en beschikt over indrukwekkende cijfers.

Handanovic hield in negen van de dertien competitiewedstrijden de nul. De vier tegentreffers tegen Fiorentina (4-1 nederlaag) vormen een smetje op de nagenoeg vlekkeloze reeks van de Sloveense goalie, die nog maar zeven keer hoefde te vissen in de competitie. Reina werd één keer vaker gepasseerd, maar kreeg zes van de acht tegengoals in de competitie wel al in de eerste drie wedstrijden om de oren.

Het aantal tegengoals van de Italiaanse kampioenen
Seizoen Kampioen Tegengoals
2014/15 Juventus 24
2013/14 Juventus 23
2012/13 Juventus 24
2011/12 Juventus 20
2010/11 AC Milan 24
2009/10 Internazionale 34
2008/09 Internazionale 32
2007/08 Internazionale 26
2006/07 Internazionale 34
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.