Defensief ijzersterk Ajax kent start als in de jaren zeventig

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Met het treffen tussen Ajax en Heracles Almelo wordt speelronde 24 afgesloten.

Defensief ijzersterk Ajax kent start als in de jaren zeventig
Speelronde: 24
Aftrap: zondag 26 februari, 16.45 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

• Ongetwijfeld zal Ajax met belangstelling de topper tussen Feyenoord en PSV volgen. De Amsterdammers lopen bij een zege op Heracles Almelo sowieso in op minimaal één van de titelconcurrenten. Heracles ving deze speelronde aan op een keurige negende plaats.

• Van de zestien eerdere Eredivisie-duels tussen Ajax en Heracles Almelo in Amsterdam won de thuisploeg er twaalf. Drie keer werd het gelijk en de enige overwinning van de bezoekers dateert uit 1964, toen het 1-4 werd.

• Voor de derde keer in de clubhistorie kan Ajax de eerste zeven competitiewedstrijden van een kalenderjaar winnen. Dat lukte eerder alleen in 1972 (zege in de eerste acht duels) en in 1973 (overwinning in de eerste zestien wedstrijden).

• Ajax tracht voor de achtste keer op rij in een officieel duel de 'nul' te houden, waarmee het huidige team een clubrecord uit 1995 en 2010 uit de boeken zou spelen. De laatste treffer die de Amsterdammers incasseerden, viel op 15 januari. De maker was PEC Zwolle-aanvaller Nicolai Brock-Madsen. In de zestiende finale van de Europa League trof Legia Warschau ook geen doel tegen de Amsterdammers (0-0 en 1-0).

In Almelo trok Ajax eerder dit seizoen met 0-2 aan het langste eind.
In Almelo trok Ajax eerder dit seizoen met 0-2 aan het langste eind.

• Opmerkelijk is dat bij Ajax dit Eredivisie-seizoen nog geen enkele invaller scoorde, waarmee de Amsterdammers als enige team droog staan op dit gebied. Bij zijn vorige club Maccabi Tel Aviv zag trainer Peter Bosz ook al geen invaller doel treffen.

• Een week na het duel met zijn oude club Vitesse komt Bosz met Heracles Almelo weer een voormalige werkgever tegen. Bosz werkte zelfs twee periodes bij de club uit Overijssel: tussen 2004 en 2006 en 2010 en 2013. Het absolute hoogtepunt was de promotie naar de Eredivisie in 2005. Sindsdien is Heracles al ruim een decennium een vaste waarde op het hoogste niveau.

• Heracles Almelo veroverde zeven punten in de voorbije drie wedstrijden. De ploeg van trainer John Stegeman bleef dit Eredivisie-seizoen nog geen enkele keer vier duels op rij ongeslagen.

• Liefst 23 van de 32 goals die Heracles Almelo tot nu toe produceerde vielen in de tweede helft, een percentage van 72. Bij geen enkele andere club is dit aandeel zó hoog.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.