Defensie Feyenoord achilleshiel bij nederlaag in Heerenveen

SC Heerenveen heeft Feyenoord woensdagavond een gevoelige nederlaag toegebracht (3-1). De doorgaans zo stabiele defensie was in Friesland voor de verandering eens de achilleshiel van de Rotterdammers.

Feyenoord reisde af naar Heerenveen in de wetenschap dat het dit seizoen in de Eredivisie op vreemde bodem alleen van PSV had verloren (3-4) en in zeven van de negen uitduels de nul had gehouden. Tegen de al zes duels op rij ongeslagen ploeg van trainer Dwight Lodeweges bleek die status weinig waard. Zowel de defensie van de Rotterdammers als doelman Kenneth Vermeer gaf in het Abe Lenstra Stadion niet thuis.

Vermeer had zijn ploeg bij enkele doelpogingen van Heerenveen aanvankelijk nog overeind gehouden, maar op afstandsschoten van Simon Thern en Sam Larsson moest hij het antwoord schuldig blijven. Thern (foto) plaatste de bal twee minuten voor rust in de verre hoek buiten het bereik van de tot dusverre veelgeroemde doelman, maar het harde schot van Larsson in de 57ste minuut was houdbaar. De Zweedse aanvaller schoot bijna recht op Vermeer af, die opzichtig mistastte.

Feyenoord liet een goede start in Friesland daarmee onbeloond. De Rotterdammers zetten zoals gewoonlijk veel pressie en grossierden in de openingsfase in balbezit. Nadat een kopdoelpunt van Lex Immers nog terecht was afgekeurd wegens buitenspel, schoot Colin Kazim-Richards met een kiezelhard schot in de kruising de verdiende 0-1 op het scorebord. Ondanks tal van andere kansen voor Feyenoord bleef het bij de achtste competitiegoal van de 28-jarige spits.

Colin Kazim-Richards had door zijn prachtige treffer aanvankelijk nog reden tot juichen, maar miste na rust - zoals wel eerder dit seizoen - een dot van een kans.

En dat mocht ook Kazim-Richards zichzelf aanrekenen. Na de 2-1 van Larsson ging Feyenoord nadrukkelijk op zoek naar de aansluitingstreffer om de eerste Eredivisie-nederlaag sinds die tegen PSV te voorkomen. Dé kans op de gelijkmaker kwam een kwartier voor tijd, toen Immers de bal op het hoofd van Kazim-Richards lepelde. Maar toen de Engelse Turk alle tijd had om aan te leggen kopte hij ruim naast het doel van de meerdere keren uitstekend ingrijpende doelmanb Kristoffer Nordfeldt.

Het betekende indirect de knock-out van Feyenoord, want een minuut later profiteerde Larsson op aangeven van Mark Uth nogmaals van de ruimte die de ploeg van trainer Fred Rutten in de slotfase weggaf. Op jacht naar de gelijkmaker had Rutten enkele minuten eerder met Mitchell Te Vrede een extra spits ingebracht. Hoewel Vermeer oog in oog met Luciano Slagveer nog wel thuis gaf, bleek de eerste nederlaag van Feyenoord in 2015 onvermijdelijk.

Door het verlies bij Heerenveen, waar in de slotfase de aanwinsten Lerin Duarte en Henk Veerman debuteerden, loopt Feyenoord het risico dat nummer twee Ajax de voorsprong donderdag tegen AZ weer herstelt tot acht punten. Bovendien kan PEC Zwolle de derde plaats overnemen bij een zege op FC Dordrecht. Het nu al zeven wedstrijden op rij ongeslagen Heerenveen stijgt naar de zevende plaats en heeft 32 punten, zes minder dan Feyenoord.