Deco neemt met twee goals afscheid van Porto en Barça

Op 26 augustus 2013 beëindigde Anderson Luís de Souza, beter bekend als Deco, zijn loopbaan en vrijdagavond kwam hij nog één keer in actie tijdens zijn testimonial. De in Brazilië geboren ex-international van Portugal was twee keer trefzeker tijdens een duel tussen FC Porto en Barcelona (4-4).

Deco won in 2004 de Champions League met FC Porto en twee jaar later herhaalde hij dat kunstje als speler van Barcelona. Die twee teams speelden tegen elkaar in Estádio do Dragão, waarbij Mark van Bommel, Giovanni van Bronckhorst en Edgar Davids binnen de lijnen kwamen namens de Catalanen.

In de eerste helft speelde Deco ruim een half uur mee aan de kant van FC Porto, dat ging rusten met een 2-0 voorsprong dankzij treffers van Derlei en voormalig Ajacied Benni McCarthy. Na de hervatting kwam Deco in actie namens Barça, dat binnen een kwartier op gelijke hoogte kwam. Samuel Eto'o en Deco zelf scoorden.

De nieuwe voorsprong van FC Porto dankzij Edgaras Jankauskas werd ongedaan gemaakt door Eto'o, waarna Lionel Messi - twaalf dagen na de WK-finale - de bezoekers in de 81ste minuut voor het eerst op voorsprong zette. Maar het slotakkoord was voor Deco, die de eindstand kort voor tijd bepaalde op 4-4.

Naast Van Bommel, Van Bronckhorst, Davids en McCarthy kwamen met Eidur Gudjohnsen en Oleguer nog twee spelers met een verleden in de Eredivisie in actie.