December 2014: Oranje dicteert gala, nieuw competitieplan

Reacties

Het kalenderjaar 2014 nadert zijn einde. Voor Voetbal International aanleiding terug te blikken op het voetbaljaar. We vervolgen onze serie met de maand december. In de rechterbalk vindt u de terugblikken van de voorgaande maanden.

December 2014: Oranje dicteert gala, nieuw competitieplan

01-12: dubsmash
De maanden november en december zorgen voor een opvallende rage, waar ook de voetbalwereld niet aan ontkomt. Facebook, Twitter en Instagram stromen vol met filmpjes van playbackende mensen. Ze gebruiken de nieuwe app Dubsmash. Met die app kun je een video-selfie maken waarin je kunt kiezen voor een bekende uitspraak van een bekend persoon, bijvoorbeeld van Louis van Gaal. De manager van Manchester United introduceert in korte tijd tal van uitdrukkingen in steenkolenengels en iedere persconferentie eindigt steevast in een klassiek barbarisme. En daar maakt actrice Carice van Houten dankbaar gebruik van…..

We have the spirit now..

Een video die is geplaatst door Carice van Houten (@leavecaricealone) op

02-12: KNVB krijgt steun voor nieuwe competitieopzet
De KNVB kan na twintig jaar het hoofdpijndossier van de nieuwe voetbalpiramide eindelijk sluiten. In navolging van de amateurverenigingen stemt een ruime meerderheid van de profclubs in met de nieuwe competitieopzet. Vanaf het seizoen 2016/17 komt er een nieuwe landelijke divisie van achttien clubs tussen de Jupiler League en de twee Topklassen. En er zal een verplichte promotie- en degradatieregeling komen tussen het prof- en amateurvoetbal.

Michael van Praag is opgetogen over het resultaat. 'Iedereen had uiteindelijk het totale belang van het Nederlandse voetbal voor ogen', aldus de voorzitter van de KNVB. Profclubs mogen zelf besluiten of ze hun beloftenploegen willen laten meedoen in de amateursectie. Clubs die niet willen meedoen, spelen in de toekomst op maandagavond in een reservecompetitie.

08-12: KNVB zoek naar oplossing voor Stam
De KNVB hoopt samen met Jaap Stam een oplossing te vinden zodat de ex-international zijn cursus Coach Betaald Voetbal kan afmaken. Dit voorjaar begon Stam aan de trainerscursus, maar hij besloot twee maanden geleden niet meer deel te nemen aan de klassikale bijeenkomsten in Zeist. 'Jaap Stam heeft onlangs bij de KNVB aangegeven tijdelijk met de cursus te stoppen', reageert een woordvoerder van de KNVB tegenover Voetbal International. 'Het is niks voor mij om in de schoolbanken te zitten', laat Stam, die dit seizoen samen met de gediplomeerde Andries Ulderink als coach van Jong Ajax fungeert, een week eerder al weten aan VI.

'Ik zat dagenlang aan te hikken tegen die groepslessen. Dat kan de bedoeling niet zijn. Vandaar dat ik de KNVB heb gevraagd of ik mijn cursus via een meer individuele opzet kan afmaken. We zijn daarover al een tijdje in gesprek, maar het is nog steeds niet duidelijk hoe het verder zal gaan. Er moet een oplossing komen. Want ik wil dat diploma graag halen', aldus Stam. De KNVB laat op 17 december weten dat er wordt gekeken naar de optie om Stam op individuele basis de cursus af te laten ronden. Zeg maar de 'Clarence Seedorf-constructie'.

15-12: mixed feelings over KNVB-congres
De KNVB verwelkomt onder anderen Guus Hiddink, Frank de Boer, Clarence Seedorf en Co Adriaanse voor het congres over de toekomst van het Nederlandse voetbal. Ook Johan Cruijff is aanwezig, maar verlaat na zijn toespraak De Galgenwaard. 'Ik heb gezegd wat ik moest zeggen en iedereen moet kijken wat hij daar mee doet', is de reactie van Cruijff. Het is de eerste keer dat zoveel experts bij elkaar komen om na te denken over de toekomst van het Nederlandse voetbal.

Sommige prominenten uit de voetballerij noemen de bijeenkomst nuttig, maar anderen - onder wie voormalig bondscoach Bert van Marwijk en Feyenoord-icoon Willem van Hanegem - zijn vooral sceptisch. 'Ik denk dat het geen zin heeft', aldus Van Marwijk tegen Voetbal International. De voormalige trainer van onder meer Feyenoord en Borussia Dortmund vindt de bijeenkomst te massaal. Volgens Jelle Goes, technisch manager van de KNVB, is de bijeenkomst een 'belangrijk ijkpunt' voor de KNVB.

16-12: Sportman van het Jaar Robben maakt feest compleet
Arjen Robben is tijdens het Sportgala van NOC*NSF verkozen tot Sportman van het Jaar 2014. De Jaap Eden Award gaat naar de aanvaller van Bayern München en het Nederlands elftal, die vorig jaar nog werd afgetroefd door turner Epke Zonderland. Eerder op de avond is het Nederlands elftal al verkozen tot Sportploeg van het Jaar, neemt Louis van Gaal de prijs van Sportcoach van het Jaar in ontvangst en Robin van Persie neemt met zijn fraaie treffer tijdens het afgelopen WK tegen Spanje het Sportmoment van het Jaar voor zijn rekening.

De meeste aandacht gaat uit naar Robben. En terecht. De reserve-aanvoerder van Oranje kan terugblikken op een geweldig jaar, waarin hij zowel met zijn club Bayern als met Oranje op het WK tot grote hoogte steeg. Vlak voor zijn uitverkiezing maakt Robben ook nog eens zijn honderdste goal namens Der Rekordmeister. Alles gaat hem voor de wind, al begint de maand december met een kleine teleurstelling. Robben is niet meer in de race om de felbegeerde Gouden Bal. De dertigjarige aanvaller moet in de laatste nominatieronde Lionel Messi, Manuel Neuer en Cristiano Ronaldo voor zich dulden.

17-12: PSV wint spektakelstuk van Feyenoord
PSV pakt drie punten in een werkelijk schitterende, uitgestelde, topper tegen Feyenoord. Het duel in Eindhoven is vanaf de eerste minuut spannend en levert uiteindelijk zeven treffers op. De Rotterdammers lijken in de slotfase een punt veilig te stellen, maar de vlijmscherpe counter van de thuisploeg in de allerlaatste minuut wordt Feyenoord alsnog fataal. Memphis Depay velt het vonnis over de Rotterdammers, die voorlopig lijken uitgeschakeld voor de titelstrijd met PSV en Ajax.

Halverwege de competitie is PSV de trotse koploper in de Eredivisie. De ploeg van trainer Phillip Cocu wint na het zinderende duel met Feyenoord ook de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar tegen Go Ahead Eagles (5-0). Na de zeventiende speelronde heeft PSV 43 punten. Ajax gaat dit jaar de winterstop in als nummer twee. De titelverdediger heeft vier punten achterstand op PSV. De topdrie wordt gecompleteerd door Feyenoord, dat tegen een achterstand van twaalf punten op de koploper aankijkt.

23-12: transfergeweld barst los
De transfermarkt is nog niet geopend, maar de eerste deals zijn al rond. Bijvoorbeeld die van Eljero Elia. De voormalige linksbuiten van FC Twente, Hamburger SV en Juventus krijgt het komende half jaar de kans om bij Southampton te laten zien dat hij bij Werder Bremen onterecht op een zijspoor is beland. De aanvaller wordt verhuurd met een optie tot koop. Manager Ronald Koeman heeft alle vertrouwen in de 28-voudig Oranje-international. 'Ik geloof in zijn kwaliteiten', aldus Koeman.

Maar de overgang van Fernando Torres naar zijn oude liefde Atlético Madrid is de meest opvallende. De Spaanse spits weet na zijn succesvolle periodes bij Atlético Madrid en Liverpool maar niet te imponeren. Bij Chelsea komt hij in vier seizoenen niet verder dan twintig competitietreffers, terwijl hij het afgelopen half jaar bij AC Milan maar één keer het net wist te vinden. Atlético biedt uitkomst en huurt El Nino voor anderhalf jaar van de Italiaanse topclub. In Madrid hoopt 110-voudige international van Spanje weer de goaltjesdief van weleer te worden.

26-12: Koeman en Van Gaal floreren op Boxing Day
Zowel Ronald Koeman als Louis van Gaal boekt een overtuigende zege op tweede kerstdag. Het Southampton van Koeman is met 3-1 te sterk voor Crystal Palace, terwijl Manchester United onder aanvoering van Wayne Rooney, Robin van Persie en Radamel Falcao met dezelfde cijfers wint van Newcastle United. Van Persie scoort één keer, Rooney maakt twee doelpunten, terwijl Falcao aangever is bij de fraaie openingsgoal van aanvoerder Rooney. Eerder deze maand nemen Koeman en Van Gaal het tegen elkaar op in het St. Mary's Stadium. Southampton dicteert, maar United keert met drie punten terug naar Manchester (1-2). Man of the Match: Robin van Persie met twee doelpunten.

Opvallend genoeg sluiten Koeman en Van Gaal het kalenderjaar af met een gelijkspel. Southampton pakt een punt op bezoek bij koploper Chelsea (1-1), het eerste resultaat tegen een Engelse topclub. Daardoor eindigen The Saints 2014 als nummer vier van de Premier League, een unicum in de geschiedenis van Southampton. De aanvalsmachine van Van Gaal komt op White Hart Lane niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen Tottenham Hotspur en sluit het jaar af als nummer drie.

29-12: Platini blijft baas UEFA
Michel Platini blijft aan als voorzitter van de Europese voetbalbond (UEFA). De Fransman heeft geen uitdager en de deadline is verstreken. Sinds 2007 is Platini, tweevoudig Wereldvoetballer van het Jaar, voorzitter van de UEFA. Hij zal in maart 2015 tijdens het UEFA-congres in Wenen officieel voor vier jaar worden herbenoemd.

En dat terwijl er lange tijd sprake is dat Platini de strijd aangaat met Sepp Blatter om het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA. De voormalige sterspeler van Juventus en het nationale elftal van Frankrijk wordt gezien als de grote rivaal van de 78-jarige Zwitser, maar eerder dit jaar liet de Europees kampioen van 1984 weten niet met Blatter te concurreren voor de hoogste functie bij de FIFA.

31-12: 2014 is het jaar van Ronaldo
We sluiten het jaar af met Cristiano Ronaldo. De Portugees is bezig aan een extreem goed kalenderjaar en is niet voor niets de absolute favoriet voor de Ballon d'Or (Gouden Bal), de eretitel voor de Wereldvoetballer van het Jaar. De aanvaller van Real Madrid verovert in mei 2014 de Champions League, is met 31 doelpunten topscorer van de Spaanse competitie van het seizoen 2013/14 en is met zeventien treffers ook de meest trefzekere speler van de afgelopen voetbaljaargang in de Champions League. Maar het kan altijd beter.

En dat laat Ronaldo in de eerste helft van dit seizoen zien. Na veertien competitieduels staat de Portugees al op 25 (!) doelpunten. Wanneer hij in dit tempo doorgaat met scoren, eindigt hij het seizoen met 66 competitietreffers. Dat is een ruime verbetering van het huidige record van Lionel Messi, die in het seizoen 2011/12 vijftig keer scoorde namens Barcelona. Vooralsnog verloopt alles dus crescendo. Real Madrid staat halverwege aan kop in de Primera División, de volgende ronde in de Champions League is moeiteloos bereikt en als klap op de vuurpijl sluit De Koninklijke het jaar af als wereldkampioen. In Marrakech wordt San Lorenzo met 2-0 opzij gezet. Opvallend genoeg komt Ronaldo niet tot scoren in de finale...

Samenstelling: Jarno Verweij

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.