Debutanten leiden AZ voorbij tiental Istanbul Basaksehir

AZ is het Europa League-tweeluik met Istanbul Basaksehir gestart met een 2-0 thuiszege. Nieuwkomers Jop van der Linden en Vincent Janssen waren trefzeker voor de Alkmaarders.

Met debutanten Van der Linden en Janssen in de basis begonnen de Alkmaarders voorzichtig aan het Europa League-duel. De Turken, met routinier Emre Belözoglu op de bank, creëerden het eerste serieuze gevaar. Buitenspeler Edin Visća schoot vanuit een kansrijke positie naast. Even later gaf AZ-middenvelder Celso Ortiz opponent Mahmut Tekdemir een lichte duw in de rug in het zestienmetergebied, maar arbiter Kevin Clancy wuifde het weg.

Aan de andere kant ging de bal na een kwartier spelen wél op de stip. De onstuimig inkomende doelman Volkan Babacan haalde de doorgebroken Janssen neer, waarna een rode kaart en strafschop volgden. Nieuwkomer Van der Linden benutte het buitenkansje namens AZ. Tegen het tiental kreeg de thuisploeg de wedstrijd langzaam maar zeker de wedstrijd onder controle. Via de opgekomen Mattias Johansson was de ploeg van trainer John van den Brom dicht bij een tweede treffer, maar hij stuitte op de ingevallen keeper Ufuk Ceylan.

Na rust ging AZ op zoek naar een ruimere voorsprong. Van den Brom wisselde aanvallend door Aron Jóhannsson binnen de lijnen te brengen voor Joris van Overeem. De thuisploeg omsingelde de Turkse opponent. Op aangeven van Dabney dos Santos luisterde vervolgens ook Janssen zijn debuut op met een doelpunt. De spits zette AZ in de 63ste minuut op 2-0. Niet veel later moest de van Almere City FC overgekomen aanvaller zijn plaats afstaan aan invaller Muamer Tankovic.

De nummer drie van het voorbije seizoen speelde de wedstrijd in de slotfase zorgvuldig uit en kreeg nog een handvol kansen om de score verder uit te breiden. Het bleef echter bij 2-0. AZ mag het karwei volgende week donderdag in Istanbul afmaken.