Debutant Ziyech direct belangrijk voor winnend Ajax

Ajax heeft zijn eerste thuiszege van het seizoen binnen. Dankzij een assist van nieuwkomer Hakim Ziyech velde de vice-kampioen het vonnis over Vitesse: 1-0.

Met de debuterende topaankoop Ziyech hangend op rechts in de basis ging Ajax op jacht naar zijn eerste zege in De Arena van dit seizoen. De Amsterdammers kenden een prima start en kregen kansen via Nemanja Gudelj en Amin Younes, maar doelman Eloy Room bracht beide keren redding. Gudelj kreeg nog een kans toen arbiter Richard Liesveld de thuisclub een indirecte vrije trap op een paar meter van het doel gaf omdat Room een vermeende terugspeelbal opraapte, maar de Serviër schoot huizenhoog over.

Na de sterke openingsfase van Ajax krabbelde Vitesse op, maar verder dan wat halve kansen (Nathan, Navarone Foor) kwamen de Arnhemmers niet. Dit was mede te wijten aan een aantal verkeerde keuzes in de laatste aanvalsfase. Ajax maakte daarentegen nog aanspraak op een penalty vanwege vermeend hands van Maikel van der Werff, maar Liesveld willigde de Amsterdamse wens niet in.

Tien minuten na de pauze kwam Ajax op 1-0, toen Nick Viergever raakkopte na een vrije trap van Ziyech, die na rust meer zijn stempel drukte dan in het eerste bedrijf. Twaalf minuten daarna werd Ajax' positie nog wat steviger, toen Arnold Kruiswijk zijn tweede gele kaart kreeg na een overtreding op Joël Veltman. Voor rust had de Vitesse-verdediger zich al vergrepen aan Davy Klaassen. In overtal liet Ajax na de score verder uit te bouwen. De grootste kans was voor invaller Anwar El Ghazi, maar zijn inzet werd gekeerd door de puik keepende Room. Aan de andere kant van het veld voorkwam André Onana nog de gelijkmaker van Adnane Tighadouini.

Door de eerste thuiszege van het seizoen verstevigt Ajax zijn plek in de kopgroep van de Eredivisie. Net als ADO Den Haag en AZ hebben de hoofdstedelingen tien punten na vijf duels. Ajax moet PSV (dertien punten) en Feyenoord (vijftien) boven zich dulden.