Debutant Van der Heijden brengt ommekeer bij ADO

Dennis van der Heijden heeft met een droomdebuut ADO Den Haag bij Excelsior aan de zege geholpen. De achttienjarige spits verpestte zo de middag van Tom van Weert (2-4).

ADO Den Haag wilde het niemandsland achter zich laten om zich te melden tussen de clubs die aanspraak maken op een plaats in de play-offs. De start op Woudestein was ook veelbelovend. Want na negen minuten stond de ploeg van trainer Henk Fraser op een voorsprong.

Kevin Jansen was verantwoordelijk voor de verdiende openingstreffer die werd ingeluid door een individuele actie van Edouard Duplan. De Franse aanvaller speelde zich op de achterlijn knap vrij. Henrico Droste redde nog op de eigen doellijn, maar zag de bal daarna uit de rebound toch in het Excelsior-doel verdwijnen.

Het leed leek daarmee allerminst geleden voor Excelsior. Trainer Fons Groenendijk was gedwongen om al na minder dan een kwartier twee van zijn wisselmogelijkheden te gebruiken. Niet alleen bleek Brandley Kuwas te aangeslagen om verder te kunnen, maar ook Filip Kurto moest voortijdig naar de kant. De doelman ging per brancard van het veld met mogelijk zelfs een gebroken enkel.

Maar juist na de onderbreking keerden de kansen. Excelsior, dat tot de dubbele wissel ontsnapt was aan meer schade, kwam in de 24ste minuut langszij. De spits gleed na een scherpe voorzet van Adil Auassar de bal achter keeper Martin Hansen.

Halverwege de tweede helft zette Van Weert een nadrukkelijker punt achter zijn improductiviteit die hem sinds zijn laatste goal op 5 december achtervolgde. Hij was het eindpunt van een scherpe counter van Excelsior, waarin Khalid Karimi en Stanley Elbers hun aandeel hadden.

Maar Van Weert stapte toch gedesillusioneerd van het veld. Dat was de verdienste van Van der Heijden. De achttienjarige spits maakte in de 77ste minuut zijn entree in een poging een Haagse nederlaag te voorkomen. En lang had de debutant niet nodig om zijn punt te maken.

Koud in het veld knalde hij uit een lastige hoek de gelijkmaker op het scorebord om in de 86ste minuut het kunststukje te herhalen. Mike Havenaar, die twee keer de assist had verzorgd, zorgde kort voor tijd voor de genadeklap. ADO klom dankzij de zege naar de tiende plaats, waar Excelsior onder de rode streep blijft staan.