De WK-historie in vogelvlucht: van 1950 tot en met 1958

Reacties

Het WK 2014 is het twintigste wereldkampioenschap in de historie. Voetbal International blikt in zeven delen terug op de voorgaande toernooien. Hieronder aandacht voor de WK's van 1950, 1954 en 1958.

De WK-historie in vogelvlucht: van 1950 tot en met 1958

<br /><br />

Teams 13
Wedstrijden 22
Doelpunten 88
Spelers 190
Stadions 6
Toeschouwers 1.043,500
Winnaar Uruguay
Verliezend finalist Brazilië
Derde plaats Zweden
Vierde plaats Spanje
Topscorer Ademir (Bra, 8 goals)

Het WK 1950 in Brazilië was het eerste mondiale toernooi na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de vierde WK-eindronde werd voor het eerst een groepsfase met een puntensysteem gehanteerd in plaats van een systeem van rechtstreekse uitschakeling. Die groepsfase had nog wel een gemankeerd uiterlijk, aangezien er maar dertien landen aan het evenement deelnamen.

Gastheer Brazilië is er alles aan gelegen het eerste WK in eigen land met de wereldbeker te bekronen. De ploeg van bondscoach Flavio Costa maakt op weg naar de eindstrijd twintig doelpunten in vijf duels en loopt over van vertrouwen voor de finale met Uruguay. Dat duel in het Maracana Stadion van Rio de Janeiro, dat met bijna 200 duizend (!) toeschouwers volledig uitverkocht was, groeide echter uit tot een groot nationaal trauma. Titelfavoriet Brazilië verloor na een 1-0 voorsprong met 2-1 van aartsrivaal Uruguay, dat voor de tweede keer de wereldtitel won.

<br /><br />

Teams 16
Wedstrijden 26
Doelpunten 140
Spelers 231
Stadions 6
Toeschouwers 889.500
Winnaar West-Duitsland
Verliezend finalist Hongarije
Derde plaats Oostenrijk
Vierde plaats Uruguay
Topscorer Sandor Kocsis (Hon, 11 goals)

Op het WK 1954 in Zwitserland, de thuishaven van de wereldvoetbalbond FIFA, zijn alle grote voetballanden van de partij. Hongarije, dat in het Alpenland aantreedt met de sterren Sándor Kocsis, Ferenc Puskas en Nandor Hidegkuti, imponeert met sprankelend voetbal en vernedert in de groepsfase van het toernooi West-Duitsland met 8-3. De Oost-Europeanen brachten de regerend wereldkampioen in de halve finale zijn eerste WK-nederlaag toe (4-2) en troffen in de finale opnieuw West-Duitsland.

De Hongaren kampten echter met blessures en hadden grote moeite met de hardnekkige tegenstand van de gewaarschuwde Duitsers. Het duel zou de geschiedenis ingaan als het Wonder van Bern. De West-Duitsers zetten een 2-0 achterstand om in een 3-2 zege en bezorgden Hongarije zo de enige nederlaag in de periode 1950-1956. De eerste wereldtitel voor Die Mannschaft was een feit. Ook bijzonder: het toernooi in Zwitserland was het eerste WK dat op televisie wordt uitgezonden.

<br /><br />

Teams 16
Wedstrijden 35
Doelpunten 126
Spelers 246
Stadions 12
Toeschouwers 919.580
Winnaar Brazilië
Verliezend finalist Zweden
Derde plaats Frankrijk
Vierde plaats West-Duitsland
Topscorer Just Fontaine (Fra, 13 goals)

Over het zesde WK in de historie wordt altijd in lovende termen gesproken. Het toernooi in Zweden in 1958 was dan ook het toernooi waarop de 17-jarige Braziliaan Pelé zich voor het eerst aan de wereld toonde. Samen met zijn ploeggenoten Didi, Vava en dribbelkoning Garrincha stond het wonderkind symbool voor superaanvallend voetbal.

De Brazilianen kronen zich in het Scandinavische land voor het eerst tot wereldkampioen door in de finale met 5-2 te winnen van Zweden. Het gastland, dat in 1948 nog olympisch kampioen was geworden, kon met de ervaren aanvallers Nils Liedholm en Gunnar Gren terugkijken op een uitstekend toernooi. Ook Frankrijk verdiende alle lof voor het vertoonde spel. Aanvaller Just Fontaine maakte dertien doelpunten in zes wedstrijden, een record dat nog steeds overeind staat.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.