De wervelwind uit Warschau raast maar door

Reacties

Wat Bayern München en vooral Robert Lewandowski dit seizoen tot nu toe laten zien, is ongekend. De Poolse spits scoorde in ruim een week tijd tien keer in tweeënhalve wedstrijd, maar zijn honger is nog lang niet gestild.

De wervelwind uit Warschau raast maar door

Lewandowski verbrak acht dagen terug alle records door als invaller in een tijdsbestek van negen minuten vijf keer te scoren tegen VfL Wolfsburg (5-1). Vier dagen later kwamen daar twee treffers bij tegen FSV Mainz 05 (3-0) en dinsdagavond was de 27-jarige aanvaller in de Champions League-wedstrijd tegen Dinamo Zagreb (5-0) goed voor drie goals.

Dat was voor Lewy echter geen reden om met een voldaan gevoel de pers te woord te staan. 'Het maakt niet uit hoeveel ik scoor, ik wil er altijd meer maken', zei de topscorer van de Bundesliga, de EK-kwalificatiereeks én het miljoenenbal tegen UEFA.com. 'Ik mag blij dat zijn dat ik vandaag weer meer doelpunten heb gemaakt, maar in de laatste vijftien minuten kreeg ik kansen om zelfs nóg meer te scoren.'

Robert Lewandowski heeft drie keer gescoord tegen Dinamo Zagreb; iedereen mag het weten.
Robert Lewandowski heeft drie keer gescoord tegen Dinamo Zagreb; iedereen mag het weten.

En dat zorgde er bij de goalgetter van Bayern voor dat hij alweer met een vlijmscherpe blik vooruit keek naar het eerstvolgende duel van Der Rekordmeister, die na de nederlaag na penalty's in de Duitse Super Cup-finale tegen VfL Wolfsburg al zijn tien officiële optredens winnend afsloot. Zondag wacht echter een serieuze test tegen Borussia Dortmund, Lewandowski's oude club.

Sinds Lewandowski vorig jaar zomer overkwam van BVB werd het gat tussen de twee rivalen alleen maar groter. Toch won én verloor de in Dortmund groot geworden spits sindsdien twee van de vier onderlinge ontmoetingen. Bovendien is ook de ploeg van trainer Thomas Tuchel goed begonnen aan het seizoen. 'We moeten gefocust blijven', zei Lewandowski daarom.

Ook in het miljoenenbal staat Bayern tot nu toe op eenzame hoogte. De Beierse grootmacht stond dinsdag na 28 minuten al op een 4-0 voorsprong tegen het al 45 officiële wedstrijden ongeslagen Dinamo. Het betekende een kopie van de puike start in het CL-duel met Lille van drie jaar terug (6-1, 7 november 2012). Sindsdien bleek geen enkele andere club daartoe in staat.

Tweeënhalf jaar geleden dreef Robert Lewandowski de verdedigers van Real Madrid tot wanhoop met vier goals in de heenwedstrijd van de halve finale (4-1).
Tweeënhalf jaar geleden dreef Robert Lewandowski de verdedigers van Real Madrid tot wanhoop met vier goals in de heenwedstrijd van de halve finale (4-1).

Lewandowski maakte tegen de Kroaten voor de tweede keer in zijn CL-loopbaan een hattrick. In april 2013 ondervond Real Madrid getuige vier goals ook al aan den lijve dat de zeventigvoudige international van Polen in topvorm nauwelijks is af te stoppen. Alleen Lionel Messi (vijf), Filippo Inzaghi, Luiz Adriano, Mario Gomez en Cristiano Ronaldo (elk drie) hebben meer CL-hattricks gemaakt.

Gerekend over dit seizoen hoeft Lewandowski vooralsnog voor niemand onder te doen. Met veertien goals in tien duels kan alleen Pierre-Emerick Aubameyang - zijn opvolger bij Dortmund scoorde dertien keer - hem in de grote vijf Europese competities bijbenen. Cristiano Ronaldo (acht goals) en de momenteel geblesseerde Lionel Messi (zes) komen daar bij lange na niet in de buurt.

Het gat met de twee wereldsterren die de topscorerslijsten de laatste jaren steevast aanvoerden, wordt zelfs nog groter als we de interlands van dit seizoen meerekenen. Met zijn goals van begin deze maand tegen Duitsland (één) en Gibraltar (twee) komt Lewy's seizoenproductie op zeventien goals (in twaalf optredens). Er staat momenteel geen maat op hem; de wervelwind uit Warschau raast maar door.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.