De Vrij en Braafheid in het oog van de Napolitaanse orkaan

Reacties

Lichtblauw is hun kleur, maar daarmee houden de overeenkomsten tussen Lazio en Napoli direct op. Vanavond om 20.45 uur staat in Stadio San Paolo een titanengevecht op het programma, met als inzet een plek in de voorronde van de Champions League.

De Vrij en Braafheid in het oog van de Napolitaanse orkaan

Het seizoen van het zo vaak bewierookte Lazio kan in negentig minuten in een drama eindigen. Voor het bekritiseerde Napoli geldt het omgekeerde. Het is een alles-of-niets wedstrijd tussen twee bittere rivalen. Kortom: alle ingrediënten voor een waanzinnig slotstuk van de competitie zijn aanwezig.

Voor Napoli zou de klap van het mislopen van de derde plaats groter zijn dan voor Lazio. Sinds Aurelio De Laurentiis de club in 2004 vanuit de Serie C reanimeerde, zette Napoli elk seizoen een stap vooruit. Een nederlaag of remise tegen Lazio zou betekenen dat de club stagneert en dat trainer Rafael Benítez met zijn staart tussen de benen uit Napels vertrekt.

Napels is zonder twijfel de meest voetbalmaffe stad van Italië. De manier waarop de voetbalclub is verankerd in de stad en de harten van haar inwoners, valt niet te vergelijken met Turijn, Milaan of zelfs Rome. Waar je in Rome of Milaan nog horden supporters van Juventus kunt tegenkomen, is dat in Napels ondenkbaar. In Napels ben je voor Napoli. En als je dat niet bent, doe je er héél verstandig aan dat niet te laten blijken.

Maniakaal
De maniakale passie waarmee Napolitanen leven voor hun club, wordt verpersoonlijkt door Daniele Bellini, ook bekend onder zijn artiestennaam Decibel. Zijn uitbarstingen na een doelpunt zijn wereldberoemd. Tijdens wedstrijden zie je hem steevast over de sintelbaan bij de dug-out drentelen. Strak in pak. Altijd onrustig, gespannen en geladen.

Bellini heeft van het beroep stadionspeaker een vak apart gemaakt. Hij is geen doelpuntenomroeper, maar dirigent van een koor van tienduizenden kelen. En als hij met zijn stokje zwaait, gaat er een orgastische orkaan van geluid door Stadio San Paolo die zelfs seizoenkaarthouders nog elke keer kippenvel bezorgt.

Kortom: Lazio neemt het vanavond op tegen véél meer dan een voetbalclub. Het Romeinse elftal strijdt in het oog van een orkaan tegen een hele stad. Het is de laatste én hevigste storm die Stefan de Vrij en Edson Braafheid in hun Italiaanse debuutseizoen krijgen te verduren.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.