De virtuele verdeling van de Europese startbewijzen

Nu het competitieslot nadert, wordt ook de race om de Europese tickets spannender. Voetbal International volgt de veranderingen op de Eredivisie-ranglijst op de voet en praat u wekelijks bij over de consequenties. Bekijk tevens in onderstaande KNVB-graphics hoe de play-offs eruit gaan zien, mocht de stand onveranderd blijven.

De virtuele verdeling van de Europese startbewijzen

Nederland heeft voor het seizoen 2011/12 recht op vijf Europese startbewijzen. De kampioen speelt in de Champions League en de nummer twee begint in de derde voorronde van datzelfde toernooi. Voor de Europa League zijn er drie plaatsen beschikbaar: een ticket voor de tweede kwalificatieronde, een ticket voor de derde kwalificatieronde en een ticket voor de play-offs.

De beide bekerfinalisten, Ajax en FC Twente, zijn al zo goed als zeker van een plaats bij de eerste drie en dus mag de nummer acht zich opmaken voor de play-offs om een Europees ticket. In de huidige stand is dat FC Utrecht. De ploeg van trainer Ton du Chatinier verdedigt met nog drie duels te gaan een voorsprong van een punt op Heracles Almelo en Feyenoord, de gedeelde nummers negen. SC Heerenveen en NEC Nijmegen doen ook nog mee met twee punten minder dan Utrecht.

De winnaar van het KNVB-bekertoernooi stroomt in in de play-offs van de Europa League. Als de stand tot de laatste speelronde onveranderd blijft, gaat dat ticket naar Ajax, ongeacht de uitslag van de bekerfinale. PSV speelt dan als landskampioen in de Champions League, terwijl FC Twente zich als nummer twee voor de voorronde van het miljoenenenbal plaatst. Nummer vier AZ is dan ook zeker van de Europa League (derde kwalificatieronde).

De nummer vijf, zes, zeven en acht (momenteel respectievelijk ADO Den Haag, Roda JC Kerkrade, FC Groningen en FC Utrecht) vechten om het laatste en minst interessante ticket. De winnaar van die play-offs moet dus al beginnen in de tweede voorronde van de Europa League. UitzonderingenToch zijn er een paar kleine uitzonderingen. Als bijvoorbeeld FC Twente zich als bekerwinnaar zou kwalificeren voor de Champions League en Ajax zou niet bij de eerste vier eindigen, dan krijgt het een ticket voor de tweede kwalificatieronde van de Europa League. Het startbewijs voor de play-offs van de Europa League gaat in dat geval naar de nummer drie van de ranglijst.

In het geval dat Ajax en FC Twente respectievelijk derde en vierde eindigen op de ranglijst, dan strijden beide ploegen in de bekerfinale om het hoogste Europese ticket. De winnaar mag deelnemen aan de play-offs van de Europa League en de verliezer stroomt in in de derde kwalificatieronde. De overige ploegen strijden dan in de Nederlandse play-offs om een plaatsje in de tweede kwalificatieronde.

<br /><br /> Willem II heeft nog drie duels om een achterstand van vijf punten op VVV-Venlo goed te maken. Dan is duidelijk welke ploeg direct degradeert en welke ploeg als nummer zeventien aan de play-offs begint. Excelsior is momenteel zestiende en heeft zes punten achterstand op zowel De Graafschap als Vitesse.
<br /><br /> Bron graphics: KNVB

Bekijk hier de huidige stand in de Eredivisie. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's