De triomftocht van Guardiola voelt nu als een tragedie

Reacties

Josep Guardiola is niet in zijn missie geslaagd om Bayern München de Champions League te bezorgen. Cynisch vroeg hij na het verloren tweeluik met Atlético Madrid aan de pers om te oordelen over de teamprestatie.

De triomftocht van Guardiola voelt nu als een tragedie

Afgebrand werd de coach vorige week nog in de media, na de nederlaag (1-0) in het heenduel. Er werden grote vraagtekens gezet bij zijn keuzes, bijvoorbeeld om Thomas Müller te passeren. 'Ik ben nog niet dood, vrienden', sneerde hij terug na het verloren duel in Madrid. 'Ik heb nog een kogel.'

Het was niet de week van Guardiola, want drie dagen later stelde Borussia Mönchengladbach het 26ste kampioenschap van Der Rekordmeister uit door in de Allianz Arena terug te komen van een achterstand (1-1). 'De problemen die mensen met mij hebben, worden veroorzaakt doordat ik zoveel prijzen heb gewonnen', kwam hij nu met een opmerkelijke theorie over de stortvloed aan kritiek.

Vertrek
Guardiola won met Barcelona immers alle denkbare bekers. Nadat hij afgelopen winter zijn vertrek naar Manchester City had aankondigd, vertelde hij dat zijn werk bij Bayern niet af zou zijn zonder een Champions League. Maar daar moet je volgens hem ook een beetje geluk bij hebben. 'In mijn eerste Champions League schoot Andrés Iniesta een bal in de kruising', doelt hij op een cruciale gelijkmaker in de 93ste minuut tegen Chelsea (1-1) uit 2009. 'Nu hadden we dertig doelpogingen en werden we uitgeschakeld.'

Die kogel waar hij over sprak, miste dinsdag dus zijn doel in de return tegen Atlético. Maar Guardiola was desondanks zeer te spreken over het vertoonde spel. 'De club heeft een grote toekomst met deze mentaliteit. De ergste nederlaag is als je naar huis gaat en denkt dat je niet goed was. Maar dat was niet het geval', oordeelde hij in gesprek met AS.

Thomas Müller kreeg dinsdag een uitgelezen kans om Bayern München op een 2-0 voorsprong te zetten tegen Atlético Madrid, maar Jan Oblak keerde zijn penalty.
Thomas Müller kreeg dinsdag een uitgelezen kans om Bayern München op een 2-0 voorsprong te zetten tegen Atlético Madrid, maar Jan Oblak keerde zijn penalty.

Waar de uitschakeling nu koren op de molen van de media zou zijn, oordeelde zelfs de pers nu erg mild. 'Een bittere hattrick', kopte Kicker na de derde opeenvolgende uitschakeling in de halve finale. Na Real Madrid (2014) en Barcelona (2015) was nu dus opnieuw een Spaanse ploeg te sterk in de strijd om een finaleticket. 'We deden bijna alles goed', meende Guardiola, die Müller niet als zondebok wilde aanwijzen na zijn gemiste penalty.

Voor de Spaanse coach zit zijn werk er bijna op. 'Ik heb mijn leven gegeven voor de club. Het is een eer om met deze spelers gewerkt te hebben', blikte hij alvast terug, terwijl met de landstitel en de DFB-Pokal nog twee hoofdprijzen te verdienen zijn. 'Hopelijk lukt het Carlo Ancelotti wel om de Champions League te winnen', wenste hij zijn opvolger het allerbeste.

En zo gaat Guardiola de boeken in als een soort tragedie-held, zoals Sport Bild een omschrijving zocht voor de drie jaren onder zijn bewind. 'Had het elftal zich maar altijd zo verweerd als in het bloedstollende duel met Atlético', kreeg de coach zelfs een compliment na de uitschakeling. Met zijn laatste kogel heeft hij in elk geval wel de media uitgeschakeld. Met mogelijk zeven hoofdprijzen in drie jaar heeft hij het overigens zo slecht ook niet gedaan.

De prijzenkast van Pep Guardiola bij Bayern tot nu toe
Prijs Jaar
Titel 2014, 2015
Beker 2014
WK voor Clubs 2013
Europese Super Cup 2013
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.