De trainer Rutten kan niet aarden buiten Enschede

Reacties

Zo rustig en vlekkeloos als de spelerscarrière van Fred Rutten verliep, zo turbulent vergaat het hem de laatste jaren als trainer. Drie van zijn laatste vier klussen duurden niet langer dan een seizoen.

De trainer Rutten kan niet aarden buiten Enschede

Als voetballer diende Fred Rutten alleen FC Twente en schopte hij het als libero zelfs een keertje tot het Nederlands elftal, in een vriendschappelijk potje tegen Italië. Hij viel in datzelfde jaar op het laatste moment af voor het EK 1988, toen Rinus Michels de voorkeur gaf aan Wim Koevermans. Ook met zijn club viel hij nooit in de prijzen, maar dat zou veranderen toen hij besloot om het trainersvak in te gaan.

Na teambegeleider, assistent- en jeugdtrainer werd Rutten in 1999 hoofdverantwoordelijke bij de club uit Enschede, waar hij al sinds 1977 actief was. En in zijn tweede seizoen bezorgde hij de Tukkers voor het eerst sinds 24 jaar een hoofdprijs in de vorm van de KNVB-beker. Na een bloedstollende finale (1-1) verzuimde PSV tot twee keer toe de beslissende penalty binnen te schieten, waarna keeper Sander Boschker uiteindelijk de held werd.

Rutten vertrok naar PSV, waar hij als hoofd opleidingen en later als rechterhand van Guus Hiddink de successen aan elkaar reeg. De club werd drie keer landskampioen, won een KNVB-beker en de Johan Cruijff Schaal. En in de Champions League stond PSV op de drempel van de finale, maar sloeg AC Milan in de slotfase toe. Rutten kreeg veel verantwoordlijkheden in Eindhoven, mede doordat Hiddink zijn baan met het bondscoachschap van Australië combineerde.

Rutten keerde in 2006 terug naar FC Twente en boekte opnieuw succes. Het elftal voetbalde attractief en werd twee keer vierde van Nederland. Via de play-offs kwalificeerden de Tukkers zich in 2008 zelfs voor de voorrondes van de Champions League. Het leverde hem de titel Coach van het Jaar op en een mooie transfer naar Schalke 04. In Duitsland kwam echter de klad in zijn mooie carrière. Hij kreeg het elftal niet aan de praat en werd vroegtijdig ontslagen.

Kapitaal
PSV haalde Rutten terug naar Nederland. Daar kende hij een veelbelovende start, bleef zelfs 39 officiële wedstrijden ongeslagen. Maar tweemaal eindigde hij als derde en miste met PSV dus de miljoenen van de Champions League. De club pompte daarna een kapitaal in haar spelersgroep, met onder meer Dries Mertens, Kevin Strootman, Georginio Wijnaldum, Przemyslaw Tyton en Tim Matavz. Maar Rutten maakte de verwachtingen niet waar en werd op 12 maart 2012 ontslagen.

Vitesse werd zijn volgende klus, waar Wilfried Bony het elftal van Rutten zelfs lang in de kampioensrace hield. Maar het werd een moeizaam huwelijk, omdat de visies van Rutten en de club te ver uit elkaar lagen om langer dan een seizoen met elkaar door te gaan. Bij Feyenoord had hij de ondankbare taak het leeggekochte elftal van zijn voorganger Ronald Koeman weer op poten te krijgen, waardoor zijn werkzaamheden in Rotterdam al vanaf het begin onder druk stonden.

Hoewel Rutten op het moment van het naar buiten komen van zijn vertrek evenveel punten heeft als zijn voorganger Koeman na evenzoveel wedstrijden, is ook het huwelijk met Feyenoord niet langer dan een seizoen beschoren.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.