De temperatuur van de 23 Italiaanse tegenstanders

Over zeven dagen gaat het EK voor het Nederlands elftal van start met de wedstrijd tegen Italië. De Italianen zijn al onderweg naar Oostenrijk om zich voor te bereiden.

De temperatuur van de 23 Italiaanse tegenstanders

De wereldkampioenen werkten maar één oefenduel af in de aanloop naar EURO 2008 in Oostenrijk en Zwitserland. België werd met 3-1 eenvoudig opzij geschoven.

Hoe staan de 23 mannen van bondscoach Roberto Donadoni ervoor? La Gazzetta dello Sport hielp ons een handje en vatte kort samen in welke vorm de Italiaanse spelers steken.

Gianluigi Buffon De doelman staat er goed op. Tegen België kon hij de eerste helft uitslapen, maar na rust moest hij direct in actie komen. Buiten het tegendoelpunt, waar Gigi niets aan kon doen, bevestigde hij zijn rol als garantie op zekerheid. Net zo beslissend als een Pirlo en een Toni.
Christian Panucci Fris als een hoentje, misschien nog wel frisser dan op zijn twintigste. De verdediger heeft zichzelf uitstekend weten te conserveren met prestaties waarvoor superlatieven tekortschieten. Hij heeft dus een droom om waar te maken en een belofte om in te lossen.
Fabio Cannavaro Hij wordt ouder, maar om zich te vermaken heeft hij echte wedstrijden nodig. Hij speelde zo-zo tegen België, maar stond er. Laten we het er maar op houden dat hij zich niet wilde forceren.
Andrea Barzagli Spelen aan de zijde van Cannavaro gaat hem goed af. De verdediger rendeert veel beter in de nationale ploeg en tegen België viel hij op door zijn gretigheid. Moet wel zijn zwakke punten verbergen. De hete adem van Marco Materazzi is het medicijn daarvoor.
Gianluca Zambrotta Onvermoeibaar, uniek, buigbaar. Zowel op links als rechts. Zambro had fantastische galoppades tegen de Belgen. Tot het einde aan toe niet te houden.
Fabio Grosso Iedereen zit te wachten op de Grosso van het WK, maar zijn vorm is nog niet top.
Marco Materazzi Moe na een seizoen met een bloedstollend eind en een te laat begonnen seizoen door een zware blessure. Maar Matrix is een karaktervolle kerel. Op het juiste moment weet hij toe te slaan.
Giorgio Chiellini Zenuwachtig en gedreven. Tegen België nam hij de obstakels goed, al was er weinig tijd om hem in actie te zien zoals bij Juventus. Donadoni vindt hem net zo goed als Materazzi.
Gennaro Gattuso Niet in supervorm, maar Rino is er eentje die opstaat als de spanning op z'n hoogst is. In Florence liet hij genoeg zien om te begrijpen dat hij nog altijd de baas is op het middenveld.
Andrea Pirlo Gaf magische passes, zonder te overdrijven. Hij is de geniale regisseur, maar spaarde zijn energie voor de zware momenten die eraan zitten te komen.
Massimo Ambrosini Donadoni zag liever Aquilani tegen België. Op het EK moet blijken wie de voorkeur krijgt. Eenmaal in actie liet hij zien er klaar voor te zijn.
Daniele De Rossi De nummer 10 is met spoed hersteld van fysieke klachten. Het draaipunt van het middenveld dankzij zijn veelzijdigheid. We hebben één wens: nu eens een toernooi zonder incidenten (op het WK kreeg hij rood tegen de Verenigde Staten).
Alberto Aquilani Goed gespeeld tegen de Belgen. Deze knul heeft karakter en liet dat zien. Hij loste alles uitstekend op met Gattuso en Pirlo. Meester over de bal.
Simone Perrotta Voelt zich goed, ook al besloot Donadoni hem niet te laten spelen. In staat om zijn bijdrage te leveren als dat nodig is.
Antonio Cassano Verrassend opgeroepen en verraste iedereen met zijn werklust. Kreeg maar even speeltijd tegen België en beïnvloedde het spel negatief door de wereld te willen veranderen. Weet dat-ie het op het EK moet terugverdienen.
Alessando Del Piero Staat te popelen. Had een kans en gaf een assist, maar kende ook twijfelachtige momenten. De Ale van Juve was het nog niet, maar laten we geen haast hebben. Hij voelt zich lekker en dat is te zien.
Mauro Camoranesi Germán is een van de onmisbare gesmeerde schakels in de nationale ploeg. Dijk van een wedstrijd met een goal. Hij maakte hem met zijn ogen dicht. Ook hij is er klaar voor.
Antonio Di Natale Verdedigde zijn plek met hand en tand en wist het doel te vinden. Deze aanvaller is in bloedvorm. Het wordt lastig voor Donadoni hem te passeren. Del Piero is gewaarschuwd.
Luca Toni Heel veel bewogen en bijna gescoord. Ze verdedigden hem met zijn drieën, maar met zijn loopacties maakte hij ruimte voor de anderen. Fysiek prima in orde. Het hek is van de dam als hij zijn eerste doelpunt maakt.
Marco Borriello Zijn misser tegen België schreeuwt om wraak. Maar deze spits is net als Toni: hij weet waar hij moet staan.
Fabio Quagliarella De concurrentie is enorm, maar Quaglia is niet iemand die zich uit het veld laat slaan. Zijn pistool is geladen.
Morgan De Sanctis
en Marco Amelia
Buffon en nog eens Buffon. Die muur is niet te slechten. Maar ze trainen hard, voor het geval dat...
 

Bekijk hier al onze video's