De tactische strijd van meester Van Gaal en leerling Mourinho

Reacties

Louis van Gaal versus José Mourinho: een tactisch steekspel tussen de meester en zijn leerling. De jongste bediende leidt de onderlinge strijd. Maar de grote vraag is: neemt Van Gaal wraak op de verloren Champions League-finale in 2010?

De tactische strijd van meester Van Gaal en leerling Mourinho

Pas één keer troffen Van Gaal en Mourinho elkaar in een officieel duel. In mei 2010 is Madrid het toneel voor de Champions League-finale tussen het Bayern München van Van Gaal en het Internazionale van Mourinho.

De Italianen, met spelmaker Wesley Sneijder, trekken aan het langste einde dankzij aanvaller Diego Milito: 2-0. Van Gaal wint dat seizoen de titel en de beker, maar ziet de treble in rook op gaan door toedoen van zijn voormalige assistent.

Louis van Gaal heeft zojuist de Champions League-finale verloren van Internazionale. De coach van Bayern München feliciteert José Mourinho.
Louis van Gaal heeft zojuist de Champions League-finale verloren van Internazionale. De coach van Bayern München feliciteert José Mourinho.

Beide coaches kennen elkaar door en door sinds hun gezamenlijke periode bij Barcelona, waar de Portugees de rechterhand was van de Nederlander. Mourinho gaf de mens Van Gaal in het verleden een elf op de schaal van tien, terwijl het succesvolle Bayern van de laatste jaren veel te danken heeft aan de huidige manager van United. Van Gaal heeft daarvoor de basis gelegd volgens de huidige manager van Chelsea.

Louis van Gaal leidt de training van Barcelona, terwijl zijn assistent José Mourinho aandachtig luistert.
Louis van Gaal leidt de training van Barcelona, terwijl zijn assistent José Mourinho aandachtig luistert.

Van Gaal is op zijn beurt op ook onder de indruk van Mourino, in wie hij ook een beetje zichzelf terugziet. 'José is een ambitieuze coach, net als ik. Hij is erg uitgesproken, net als ik. Hij is ook altijd op alle fronten bezig om zijn ploeg zo goed mogelijk te prepareren. Hij houdt op een waanzinnige manier van het spel, net als ik. Maar nu is hij als coach beter dan ik', zei Van Gaal in januari tijdens de presentatie van zijn biografie.

Zondag staat de Engelse topper tussen koploper Chelsea en het nog zoekende Manchester United op het programma. Mourinho zit met de Londenaren in een flow en verspeelde tot dusver pas twee punten. Van Gaal kende een minder goede start. United leed in de eerste acht speelronden al twaalf verliespunten en moet winnen om aan te haken met de top.

Al met al een boeiend duel in het vooruitzicht, ook vanwege het tactische inzicht van beide coaches. 'Het kan inderdaad weleens een tactisch schouwspel worden', aldus Manchester United-middenvelder Daley Blind op de clubwebsite. 'Beide trainers zijn tactisch sterk, het belooft dus een spannende wedstrijd te worden. Wij moeten echt als een team spelen om Chelsea te verslaan.'

Angel
Waar Chelsea het mogelijk moet stellen zonder topscorer Diego Costa, vreest United de absentie van spelmaker Ángel di María. Diego Costa miste de laatste wedstrijden vanwege een spierblessure, terwijl Di María het einde van de wedstrijd tegen West Bromwich Albion niet haalde (2-2). Daarmee zou zowel de angel van Chelsea als die United uit het spel worden gehaald.

Zover wil United het niet laten komen. De medische staf zet in ieder geval alles in het werk om Di María fit te krijgen voor de kraker tegen The Blues. Volgens The Telegraph gaat de technisch begaafde linkspoot die race tegen de klok ook winnen. Dat zou een opsteker zijn die Van Gaal goed kan gebruiken in aanloop naar het weerzien met zijn voormalige leerling Mourinho.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.