De sterren van morgen: Sanches, Embolo en Pjaca

Reacties

De grote sterren die op dit EK schitteren zijn Andrés Iniesta, Luka Modric en Dimitri Payet. Maar de sterren van morgen zijn ook al actief op dit toernooi. Met behulp van InStat, het gerenommeerde voetbalanalyse-systeem dat al jaren fungeert als de oren en ogen van professionele clubs, stelt VI drie jeugdige toptalenten aan u voor. In Frankrijk kregen ze nog maar een handvol speelminuten, maar de komende jaren gaat u nog veel van ze horen.

De sterren van morgen: Sanches, Embolo en Pjaca

1. Renato Sanches - Portugal/Benfica

Leeftijd 18 jaar
Lengte 1,76 m
Gewicht 75 kg
Positie Controlerende/defensieve middenvelder (83%)
Centrale middenvelder (12 %)
Rechtermiddenvelder (4%)

Status

Volgers van de Portugese competitie kennen hem ongetwijfeld al. Bij Benfica heeft Renato Sanches het afgelopen seizoen een verpletterende indruk gemaakt. In de eerste twee competitiewedstrijden tegen CD Tondela en Boavista zat hij nog op de bank, maar nadat hij tegen Sporting Braga vanaf het eerste fluitsignaal mocht beginnen, verdween hij niet meer uit de basis. Ook niet in de Champions League. In eigen land wordt hij gezien als het grootste talent sinds Cristiano Ronaldo en daar is inmiddels ook Bayern München van overtuigd. De Zuid-Duitse club legde 35 miljoen euro neer en troefde zo Barcelona, Manchester United en Real Madrid af in de jacht op zijn handtekening. Tijdens dit EK kwam hij 24 minuten in actie. In het duel met IJsland verving hij João Mário. Zaterdagavond tegen Oostenrijk deed bondscoach Fernando Santos geen beroep op hem.

Kwaliteiten

De voornaamste vaardigheden van Sanches zijn het spel maken en dribbelen. Hij geeft gemiddeld zo'n zestig passes per duel (succespercentage 84%) en maakt zes dribbels. Hij is dan ook een rasvoetballer. Iemand die nauwelijks van de bal is af te zetten, zich altijd aanspeelbaar maakt en daarna zijn elftal bij de hand neemt. Renato Sanches is pas achttien jaar, maar bepaalt nu al het ritme van een elftal. Opvallend is dat hij bij een wedstrijd gemiddeld twee keer een ploeggenoot in kansrijke positie brengt via een pass. Dat maakt Sanches ook zo bijzonder. Hij is niet alleen een speler die spelbepalend is, maar zijn inbreng kan ook doorslaggevend zijn voor het resultaat.

2. Breel Embolo - Zwitserland/FC Basel

Leeftijd 19 jaar
Lengte 1,84 m
Gewicht 74 kg
Positie Spits (46%)
Rechterflankspeler (46%)
Offensieve middenvelder (6%)

Status

Breel Embolo heeft een contract dat hem tot 1 juli 2019 bindt aan FC Basel, de club die hem in 2010 al op dertienjarige leeftijd bij het kleine Old Boys weghaalde. Aston Villa, Borussia Dortmund en VfL Wolfsburg deden al pogingen om hem in te lijven en dat zal deze zomer alleen maar erger worden. Embolo heeft echter het advies gehad om niet te snel een keuze te maken. Manager José Mourinho is bezig zijn nieuwe kampioensploeg bij Manchester United samen te stellen en heeft zijn oog laten vallen op Embolo. Die zou ook wel eens in zijn plannen kunnen voorkomen. Volgens insiders zal dat het hoofd van de jonge spits niet in de war brengen. 'Ik ben net zo onder de indruk van zijn persoonlijkheid als van zijn kwaliteiten', zegt zijn ervaren oud-ploeggenoot bij FC Basel, Fabian Frei. 'Hij houdt altijd beide voeten op de grond. Je kunt hem goed advies geven en hij luistert daar ook echt naar.' Tijdens dit EK kwam Embolo 31 minuten in actie tegen Albanië en 30 minuten tegen Roemenië.

Kwaliteiten

Embolo is een uitstekende dribbelaar die dat combineert met een uitstekend inzicht. Met andere woorden: hij is niet alleen de man van de eigen actie maar ook van de assist. Het hakje waarmee hij invaller Renato Steffen begin april tegen Young Boys vrijspeelde en liet scoren, was indrukwekkend. Embolo heeft het totale pakket. Hij is sterk, snel en heeft oog voor de diepte waardoor hij levensgevaarlijk is wanneer hij in de ruimte achter de defensie wordt gelanceerd. Maar het feit dat hij ook een goede dribbelaar met inzicht is die zowel zichzelf als een ploeggenoot kan vrijspelen, betekent dat Embolo in elk systeem of speelwijze bruikbaar is. En tegenwoordig maakt hij ook nog doelpunten met het hoofd.

3. Marko Pjaca - Kroatië/Dinamo Zagreb

Leeftijd 21 jaar
Lengte 1,86 m
Gewicht 81 kg
Positie Linksbuiten (73%)
Spits (16%)
Rechtsbuiten (10%)

Status

Het is eigenlijk verrassend dat hij nog steeds onder contract staat bij Dinamo Zagreb. Een jaar geleden ontving hij al een Oscar, de prijs voor de beste speler van de Kroatische competitie. Toen deed Bologna al een bod van acht miljoen euro en werden zijn prestaties al op de voet gevolgd door Manchester United, Manchester City, AC Milan, Internazionale, Bayern München en Borussia Dortmund. Maar Dinamo Zagreb gaf toen al aan dat de club alleen rond de tafel ging zitten bij een beginbod van twaalf miljoen euro. En het is inmiddels ook duidelijk dat Pjaca naar het buitenland zal moeten om in aanmerking te komen voor een basisplek bij de nationale ploeg. Op dit EK kwam hij nog maar twee minuten in actie. Tegen Turkije viel hij in de extra tijd in voor Mario Mandzukic.

Kwaliteiten

Pjaca is een moderne flankspeler. Iemand die in het bezit is van een arsenaal aan schijnbewegingen en dit combineert met techniek en snelheid. Als rechtsbenige linksbuiten passeert hij vaak binnendoor op zoek naar de beslissende steekpass om een ploeggenoot te bedienen, of om voor eigen succes te gaan. Wat dat betreft is hij een veel scorende buitenspeler die zowel met links als rechts een doelpunt kan maken. Zijn schot met rechts is indrukwekkend. Door zijn sterke fysiek kan hij echter ook in de punt van de aanval worden ingezet.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.