De sluipschutter uit Salto schiet weer met scherp

Reacties

Vanuit het niets toeslaan, het is het handelsmerk van Luis Suarez. Negen maanden nadat hij als een duveltje uit een doosje Uruguay op het WK langs Engeland schoot, maakte zijn winnende treffer tegen Real Madrid duidelijk dat El Pistolero in de vorm steekt waarmee hij vorig seizoen de velden in Engeland en Brazilië onveilig maakte.

De sluipschutter uit Salto schiet weer met scherp

Het voor de Spaanse titelstrijd o zo belangrijke doelpunt was typerend voor de voetballer Suarez. Het slimme vrijlopen, de perfecte aanname, het bekeken schot in de verre hoek, het zijn de kwaliteiten waarmee de ex-Ajacied uitgroeide tot topspits van wereldfaam. Zondag demonstreerde hij in een paar seconden waarom Barcelona vorige zomer 81 miljoen euro voor hem neertelde.

Plan B
De afgelopen seizoenen miste het aanvalsspel van Barça een extra dimensie. Als het met de korte combinaties niet lukte, ontbrak het de Catalanen aan een Plan B. Dat is er door de komst van Suarez wel, zo haalde ook trainer Luis Enrique na afloop nog maar eens aan. 'Ons doel is om vanuit balbezit kansen te creëren, maar als de tegenstander je gelijke is, moet je je soms aanpassen. Opponenten van dit kaliber voorkomen dat je je eigen spel kan spelen. Luis Suarez liet met zijn doelpunt precies zien waarom we zoveel geld voor hem hebben betaald.'

Het is niet de eerste keer dat de 27-jarige scherpschutter dit kalenderjaar beslissend is. Bij zijn terugkeer in Engeland voor het heenduel van de achtste finale in de Champions League met Manchester City (1-2) was hij ook al de matchwinner, in januari zette hij Barça in de topper tegen Atlético Madrid (3-1) op een beslissende 2-0 voorsprong en begin deze maand maakte hij tegen Rayo Vallecano (6-1) voor het eerst twee goals in een competitieduel van de koploper van Spanje.

Die doelpunten halen het echter niet bij die van zondag tegen Real. 'Dit is tot nu de belangrijkste goal die ik voor de club heb gemaakt. Dit doelpunt heeft extra betekenis vanwege de tegenstander', vertelde Suarez, in de wetenschap dat Barcelona nu vier punten los staat en dat hij - negen maanden na zijn twee goals tegen Engeland op het WK voor Uruguay - zijn ploeg opnieuw op sleeptouw neemt.

Het vizier van de sluipschutter uit Salto staat weer op scherp. Het blijkt wel als we zijn cijfers vergelijken met die van de andere vedetten bij de twee Spaanse rivalen. Met elf goals en negen assists doet Suarez in 2015 alleen onder voor Lionel Messi (negentien om vijftien). De jaarcijfers van Neymar, maar ook die van Gareth Bale, Karim Benzema en Cristiano Ronaldo verbleken bij die productie (zie onderstaande tabel).

Finesse
Het grootste verwijt aan het adres van Suarez was tot dusverre dat hij de finesse miste om mee te komen met het tiqui-taca-voetbal van Barça. Dat hij wel degelijk snel kan handelen bewees hij gisteravond, klokslag tien uur, toen Dani Alves hem met een pass van achteruit lanceerde. 'Ik probeerde de ruimte in de defensie te benutten en mijn actie zo snel mogelijk af te ronden, zodat de verdedigers geen tijd hadden om me in te halen.' Dat dát lukte is het ultieme bewijs dat Suarez weer helemaal terug is.

Productie BBC en MSN in 2015
Speler Club Goals Assists Totaal
Lionel Messi Barcelona 19 15 34
Luis Suarez Barcelona 11 9 20
Cristiano Ronaldo Real Madrid 10 4 14
Neymar Barcelona 12 1 13
Gareth Bale Real Madrid 5 4 9
Karim Benzema Real Madrid 6 2 8
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.