De rijke EK-historie van Ibrahimovic krijgt tóch nog een nieuw hoofdstuk

Reacties

Nu Zlatan Ibrahimovic weer is opgeroepen voor het nationale elftal van Zweden is de kans groot dat de 39-jarige aanvaller in de zomer in actie gaat komen op het EK. Het zou de vijfde eindronde op het landentoernooi van Europa zijn. Tijd om de EK-goals die Ibrahimovic in het verleden maakte te herleven. De topscorer aller tijden van Zweden (62 goals) maakte er immers al zes en hoeft van de actieve spelers daardoor alleen Cristiano Ronaldo boven zich te dulden op de eeuwige topscorerslijst van het EK.

De rijke EK-historie van Ibrahimovic krijgt tóch nog een nieuw hoofdstuk
© Pro Shots

EK 2004

Zweden - Bulgarije 5-0
Zijn eerste EK-doelpunt maakt Ibrahimovic ook meteen in zijn eerste wedstrijd. Hij is op dat moment 22 jaar oud en speler van Ajax, waarmee hij in het seizoen 2003/04 kampioen van Nederland is geworden. In de nationale ploeg is Zlatan nog niet de grote roerganger. Met Henrik Larsson loopt er naast hem in de spits immers een aanvaller van wereldformaat. De oud-spits van Feyenoord, die in de zomer van 2004 overstapt van Celtic naar Barcelona, steelt tegen Bulgarije de show door de 2-0 en de 3-0 te maken. In de 78ste minuut is het de beurt aan Ibrahimovic als de bal op de stip gaat. En dat buitenkansje pakt de EK-debutant, bij de 1-0 van Freddie Ljungberg al de aangever, met beide handen aan: 4-0.

Het moment waarop Ibrahimovic zijn naam vestigt in Italië.
Het moment waarop Ibrahimovic zijn naam vestigt in Italië.

Italië - Zweden 1-1
Het tweede EK-doelpunt van Ibrahimovic is een stuk belangrijker en memorabeler. Zweden lijkt op 18 juni 2004 met 1-0 te gaan verliezen van Italië door een doelpunt van Antonio Cassano, totdat Zlatan met een geniale actie toch nog een gelijkspel uit het vuur sleept dat uiteindelijk cruciaal blijkt voor het bereiken van de kwartfinale (waarin Nederland na penalty's te sterk zal zijn). Als Italië de bal in de 85ste minuut maar niet wegkrijgt voor het eigen doel, is het Zlatan die de uitkomende Gianluigi Buffon te snel af is en de bal met een acrobatische hakbal op wonderbaarlijke wijze over de op de doellijn geposteerde Christian Vieri krijgt. De naam van Zlatan in Italië is gevestigd. In augustus plukt Juventus hem weg bij Ajax.

EK 2008

Griekenland - Zweden 0-2
Ook dit doelpunt van Ibrahimovic mag er zijn. De Zweedse klasbak heeft Henrik Larsson (dan inmiddels 36 oud) vier jaar na zijn eerste EK-optreden nog altijd aan zijn zijde, maar inmiddels is hij als aanvalsleider van Italiaans kampioen Internazionale de grote ster in de Zweedse nationale ploeg. En dat onderstreept de 26-jarige spits met zijn openingstreffer tegen Griekenland. De Europees kampioen van vier jaar eerder houdt lang stand tegen Zweden, totdat Zlatan na een één-tweetje met Larsson verwoestend uithaalt en de bal in de verre hoek jaagt: 0-1. Kort daarna maakt Petter Hansson (ex-SC Heerenveen) de 0-2. Een prima start voor Zweden, dat immers begint met een zege op de titelhouder. 

De gelijkmaker van Ibrahimovic tegen Spanje. Sergio Ramos en Carlos Marchena komen te laat.
© Imago
De gelijkmaker van Ibrahimovic tegen Spanje. Sergio Ramos en Carlos Marchena komen te laat.

Zweden - Spanje 1-2
Ondanks dat hoopgevende begin aan het EK in Oostenrijk en Zwitserland zal Zweden in de groepsfase stranden. De twee andere groepsduels met de latere Europees kampioen Spanje (1-2) en het Rusland van Guus Hiddink (0-2), in de kwartfinale te sterk voor Nederland, eindigen in een nederlaag. Vanuit Zweeds perspectief is vooral die tegen Spanje erg zuur. Pas in de extra tijd maakt David Villa de winnende treffer. In de eerste helft had Ibrahimovic zijn land na de 0-1 van Fernando Torres nog op gelijke hoogte gezet door Sergio Ramos na een voorzet vanaf rechts af te troeven en Iker Casillas te passeren: 1-1. 

EK 2012

Oekraïne - Zweden 2-1
Vier jaar later is de status van Ibrahimovic als leider van de nationale ploeg inmiddels ook formeel gemaakt. Zlatan, dan dertig jaar oud, draagt tijdens het EK 2012 de aanvoerdersband en neemt Zweden in het eerste groepsduel met Oekraïne ook bij de hand door na een voorzet van Kim Källström de score te openen met een subtiele voetbeweging. Toch kan de aanvaller van AC Milan, die diezelfde zomer naar Paris Saint-Germain overstapt, zijn land niet naar de overwinning leiden. Dat doet Andriy Shevchenko namelijk aan de zijde van Oekraïne. De 35-jarige routinier scoort na rust twee keer: 2-1.

De laatste EK-goal van Zlatan, in 2012 tegen Frankrijk.
De laatste EK-goal van Zlatan, in 2012 tegen Frankrijk.

Zweden - Frankrijk 2-0
Omdat Zweden in de tweede groepswedstrijd ook van Engeland verliest (3-2), is de groepsfase ook op het EK 2012 het eindstation. Maar Zlatan zou Zlatan niet zijn als hij toch op een of andere manier zijn stempel drukt op het toernooi. En dat doet hij in het derde en laatste groepsduel, waarin Zweden met 2-0 te sterk is voor Frankrijk. Ibrahimovic zet zijn handtekening onder die zege met een treffer zoals alleen hij die kan maken: een halve omhaal vanaf de rand van het strafschopgebied. Daarmee is zijn laatste en zesde EK-goal waarschijnlijk ook zijn mooiste, maar in de zomer van 2012 kocht Zlatan er weinig voor. 

Het EK van 2016 ontbreekt in deze lijst met doelpunten, want op dat toernooi scoorde Ibrahimovic geen enkele keer. De spits speelde met Zweden een teleurstellend EK waarin in drie wedstrijden slechts één keer werd gescoord. In Groep E nam Zweden het op tegen Ierland (1-1), Italië (0-1) en België (0-1). Voorafgaand aan het laatste duel met de Belgen kondigde Ibrahimovic aan dat de laatste wedstrijd van Zweden op het toernooi ook zijn laatste als international zou zijn. Tot hij nu, vijf jaar later, zijn rentree gaat maken op 39-jarige leeftijd en hij wellicht nog een sprong kan maken op de topscorerslijst van het EK. 

ek-topscorers aller tijden 

Positie Speler Periode Duels Goals
1. Platini (Fra) 1984 5 9
1. C. Ronaldo (Por) 2004-nu 21 9
3. Shearer (Eng) 1992-2000 9 7
4. Griezmann (Fra) 2016-nu 7 6
4. Van Nistelrooy (Ned) 2004-2008 8 6
4. Kluivert (Ned) 1996-2004 9 6
4. Rooney (Eng) 2004-2016 10 6
4. Henry (Fra) 2000-2008 11 6
4. Ibrahimovic (Zwe) 2004-nu 13 6
4. Nuno Gomes (Por) 2000-2008 14 6
Alles wijst erop dat Ibrahimovic komende zomer op het EK in actie gaat komen met Zweden. Met zijn ervaring ziet bondscoach Janne Andersson een belangrijke rol weggelegd voor de man die in oktober veertig jaar oud wordt. 'Omdat hij nu bij de selectie zit, zal hij ook heel belangrijk zijn voor het EK', zei Andersson op een persconferentie. 'Hij heeft ja gezegd, en daar hoort het EK ook bij.'

Andersson kon dan ook geen nee zeggen tegen de plannen van Ibrahimovic om terug te keren in de nationale ploeg. 'Zlatan is nog steeds een van de beste aanvallers ter wereld en is naar mijn mening by far de beste voetballer aller tijden van Zweden. Hij heeft veel ervaring, waar we in de nationale ploeg van zullen profiteren. Nu hij er bij komt, zal hij zeker iets toevoegen aan wat we al hebben.'

De video hieronder is alleen via YouTube te bekijken:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Europees Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep E Europees Kampioenschap 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Zweden
3
2
1
0
4-2
+2
7
2
Spanje
3
1
2
0
6-1
+5
5
3
Slowakije
3
1
0
2
2-7
-5
3
4
Polen
3
0
1
2
4-6
-2
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Zweden
Meer over Zweden
Meer Z. Ibrahimović
Meer over Z. Ibrahimović
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.