De Premier League is rijk maar ook tamelijk arm

Reacties

De 27ste speelronde in de Premier League begint zaterdag om 13.45 uur. VI-redacteur Süleyman Öztürk blikt vooruit op de belangrijkste wedstrijden.

De Premier League is rijk maar ook tamelijk arm

In de boardrooms liggen de miljoenen opgestapeld. Alsof ergens in een hoekje een geheime geldtap staat. Twintig miljoen pond? Momentje. En hup, weer kan een speler worden toegevoegd aan de selectie.

De binnenlandse transferprijzen zijn zo waanzinnig over de kop gegaan dat een verstandige Premier League-club alleen nog in het buitenland kijkt naar versterkingen. Al weten ze over de grens ook wel hoe het werkt. Zodra een delegatie uit Engeland zich meldt kun je rustig twee keer zoveel vragen voor een speler. Wie veel geld heeft, geeft het ook makkelijk uit. Het is een bekend gegeven.

Het heeft de Premier League-clubs arm gemaakt aan creativiteit, arm aan ideeën. De competitie is wereldwijd het best bekeken, de wedstrijden zijn prachtig in beeld gebracht. Met het imago van de Premier League is niets mis, maar het beste voetbal? Dat is elders te zien.

De onderlinge topconfrontaties zijn vaak teleurstellend. Enerzijds omdat de coaches doodsbang zijn om te verliezen, anderzijds omdat na een transferperiode altijd weer blijkt dat de helft van het geïnvesteerde geld alweer is verdampt in een parallelle schijnwereld.

Dit seizoen is door de twintig clubs een miljard euro gepompt in nieuwe spelers, maar het is niet zo dat je elk weekeinde van je stoel wordt geblazen van opwinding. Of je kan verbazen over iets vernieuwends, iets gedurfds, of iets opmerkelijks.

Besiktas is euforisch nadat het Liverpool na strafschoppen heeft uitgeschakeld.
Besiktas is euforisch nadat het Liverpool na strafschoppen heeft uitgeschakeld.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen en laten de topclubs af en toe iets zien wat op voetbal lijkt, maar dat je van tevoren handenwrijvend gaat zitten, nee, dat echt niet.

Deze week barstte de Premier League-bubbel in de Europese midweek. Arsenal ging ten onder tegen AS Monaco. Door naïef ten aanval te trekken. Want hoe valt anders uit te leggen dat een van de traagste spelers op aarde, Dimitar Berbatov, na een sprint van een meter of dertig een counter weet af te ronden?

Liverpool dan. Uitgeschakeld door Besiktas op voor de club memorabele grond. De thuiswedstrijd tegen Manchester City had voorrang. Brendan Rodgers dacht de Europese klus wel op halve kracht te klaren. Foutje, bedankt.

Tottenham Hotspur strandde op Fiorentina. Daar wijzen ze ook naar zondagmiddag. Dan namelijk speelt de ploeg van trainer Maurichio Pochettino de finale om de League Cup tegen Chelsea.

Pijnlijk was ook het optreden van Manchester City op dinsdagavond tegen Barcelona. De bal ging van Busquets naar Rakitic, van Iniesta naar Messi, van Neymar naar Suarez en weer terug. De kampioen van Engeland stond erbij en keer ernaar. Tik-tik-tik.

Een voordeel: dit weekeinde en komende dinsdag en woensdag spelen de Engelse clubs gewoon weer tegen elkaar.

Programma
West Ham United 28-02
13:45
Crystal Palace
Burnley 28-02
16:00
Swansea City
Manchester United 28-02
16:00
Sunderland
Newcastle United 28-02
16:00
Aston Villa
Stoke City 28-02
16:00
Hull City
West Bromwich Albion 28-02
16:00
Southampton
Liverpool 01-03
13:00
Manchester City
Arsenal 01-03
15:05
Everton
Queens Park Rangers 07-03
16:00
Tottenham Hotspur
Leicester City 29-04
20:45
Chelsea
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.