De Premier League: elke week een struggle for life

Reacties

De vierde speelronde in de Premier League begint zaterdag om 13.45 uur. VI-redacteur Süleyman Öztürk blikt vooruit.

De Premier League: elke week een struggle for life

Knappe jongen die de tien Premier League-duels van een speelronde goed weet te voorspellen. Een eentje, tweetje of drietje, de toto invullen is onbegonnen werk. Of je moet geen verstand van voetbal hebben, dat helpt. Die onvoorspelbaarheid is wat het Engelse clubvoetbal zo aantrekkelijk maakt, naast het ongekende tempo, de geur van echt gras en de prachtige historie die aan alle clubs hangt.

Het verschil in de top is minimaal en het verschil tussen de twintig clubs is kleiner dan in de andere  grote competities. Dat heeft zoals bekend onder meer te maken met de tv-gelden die redelijk evenredig over de ploegen zijn verdeeld. Ook een club als West Bromwich Albion, momenteel nummer laatst, is in staat om voor vele miljoenen een spits vast te leggen. De Venezolaan Salomon Rondón kwam voor een kleine zeventien miljoen over van Zenit Sint-Petersburg.

Kijk naar de ranglijst en er valt op dat ambitieuze clubs als Stoke City, Newcastle United en Tottenham Hotspur nog geen wedstrijd hebben gewonnen. Hetzelfde geldt voor het Southampton van Ronald Koeman. Of neem Watford. Vers uit het Championship maar onder de nieuwe trainer Quique Sánchez Flores nog ongeslagen. Voormalig PSV-held Heurelho Gomes hield in twee van de drie duels zijn doel schoon. Bournemouth dan. Vijf jaar geleden op een paar uur van een bankroet, afgelopen seizoen onverwacht gepromoveerd en dan op passie en wilskracht met 3-4 winnen bij West Ham United. En zo kun je een tijdje doorgaan.

Meer dan ooit is de Premier League een wekelijks gevecht op leven en dood, een survival of the fittest op noppen. Verfijnd is het voetbal niet altijd, mede door het soms idioot hoge tempo. Fit en sterk moet je vooral zijn, al zijn daar gelukkig nog uitzonderingen die in dat geweld komen bovendrijven op hun instinct, fantasie en techniek. Bij koploper Manchester City bijvoorbeeld. De echte liefhebber moet de voorbije weken hebben genoten van het spel van David Silva. Een speler die luiken opent die voor anderen gesloten blijven en tijd en ruimte schept waar anderen tijd en ruimte tekort komen. De voorlopig tweede plaats van Leicester City? Die kan op het conto worden geschreven van de Premier League-sensatie van dit moment: de Algerijn Riyad Mahrez.

Wachten is het ook op de eerste échte explosie van Memphis in de Premier League. Heel vreemd is het niet dat hij in de eerste drie duels met Tottenham Hotspur, Aston Villa en Newcastle United niet zo dominant aanwezig was als gewenst. De aanvaller van Manchester United moet zijn plek nog zoeken, niet alleen binnen zijn eigen ploeg, maar ook in het krachtenveld waarin hij nu beweegt. De Eredivisie is een speeltuin vergeleken met zijn nieuwe leefomgeving. In de Premier League is het voortdurend voetballen op orkaankracht, of het nu is in Stoke-on-Trent, op White Hart Lane of zoals zondagmiddag in het Liberty Stadium van Swansea City. Het is overleven en daarvoor moet je sterk, slim en superfit zijn.

Programma
Newcastle United 29-08
13:45
Arsenal
Chelsea 29-08
16:00
Crystal Palace
AFC Bournemouth 29-08
16:00
Leicester City
Aston Villa 29-08
16:00
Sunderland
Manchester City 29-08
16:00
Watford
Stoke City 29-08
16:00
West Bromwich Albion
Liverpool 29-08
16:00
West Ham United
Tottenham Hotspur 29-08
18:30
Everton
Southampton 30-08
14:30
Norwich City
Swansea City 30-08
17:00
Manchester United
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.