De nul voor Bizot en ophef over 'torpedotackle'

RC Genk heeft Anderlecht opnieuw op een doelpuntloos gelijkspel gehouden. Doelman Marco Bizot hield de nul bij zijn competitierentree, maar zorgde met een 'torpedotackle' ook voor discussie.

Bizot had woensdag al van zich doen spreken onder de lat bij Genk. Mede dankzij zijn gestopte strafschop in de noodzakelijke penaltyreeks werd ten koste van Charleroi de kwartfinale van het bekertoernooi bereikt.

Vier dagen later kreeg Bizot ook een kans zich te laten zien in de Belgische Jupiler Pro League. 'László Köteles is op dit moment minder goed bezig en krijgt rust in het hoofd', gaf trainer Peter Maes vooraf uitleg over zijn keeperswissel.

Voor de Nederlandse goalie, die in de zomer van 2014 FC Groningen verliet voor een Belgisch avontuur, was het pas de derde keer dat hij dit seizoen binnen de lijnen kwam in competitieverband. Zijn eerste optreden van dit seizoen dateerde van 13 september, toen hij in de slotfase zijn entree maakte tegen Anderlecht. Hij hield in Brussel zijn doel schoon en bezorgde Genk zo een punt (0-0).

Marco Bizot voorkomt dat Matias Suárez gevaarlijk wordt.

Zondag slaagde Anderlecht er ook in negentig minuten niet in Bizot te passeren, met opnieuw een 0-0 als uitslag. Maar de Nederlandse goalie ontsnapte wel aan een voortijdige aftocht. Nog in de eerste helft bleef een torpedotackle, zoals de actie in België werd betiteld, op Matias Suárez onbestraft.

Zelf was Bizot zich geen kwaad bewust. 'Ik heb hem niet geraakt, ik doe gewoon wat een doelman daar moet doen', aldus de doelman na afloop in Belgische media. Hij achtte zijn basisplaats het resultaat van zijn harde werken. 'Ik heb er lang op moeten wachten en nu kreeg ik mijn kans. Dat ik meteen de nul kan houden is leuk en belangrijk natuurlijk.'