De Napoli-switch: van ervaren knuffel-gentleman naar jonge straatvechter

Reacties

Gennaro Gattuso speelde bij AC Milan tussen 2001 en 2009 acht jaar lang onder Carlo Ancelotti, maar is nu diens opvolger als Napoli-trainer. Een ommezwaai qua stijl: wordt het een mispeer, of blijkt het juist precies wat de club nodig heeft?

De Napoli-switch: van ervaren knuffel-gentleman naar jonge straatvechter
© Pro Shots
Napoli
Napoli
1 - 2
Parma
Parma

Zelden zal het ontslag van een trainer zich zó lang en uitgebreid hebben aangekondigd als het vertrek van Ancelotti bij Napoli. Al weken geleden wisten Italiaanse media te melden dat de oefenmeester het Champions League-duel met RC Genk nog mocht leiden, maar daarna het veld zou moeten ruimen. Het slechtst bewaarde geheim van Italië werd dinsdagavond en woensdagmiddag in twee etappes inderdaad wereldkundig gemaakt: Ancelotti out, Gattuso in.

Het contrast tussen de twee trainers kan niet groter zijn. Kijk alleen al naar de cv's. Sinds 2013 stond trainer Gattuso aan het roer bij FC Sion, Palermo, OFI Kreta, Pisa, de jeugdploeg van AC Milan en - toegegeven - het eerste elftal van AC Milan. Nee, dan Ancelotti. Na Reggina en Parma had hij de leiding over louter Europese grootmachten: Juventus, AC Milan, Chelsea, Paris Saint-Germain, Real Madrid, Bayern München en dus Napoli. In die jaren won de zestigjarige trainer onder meer drie Champions Leagues, vier landstitels, twee WK's voor clubteams en een heel bataljon aan bekertoernooien. En Gattuso? Niks.

Dat Ancelotti weg moest, is eigenlijk zo bizar nog niet. Na een teleurstellend eerste seizoen verloopt ook de huidige jaargang bepaald niet crescendo. Napoli staat zevende in de Serie A en ligt al een straatlengte achter op koplopers Internazionale en Juventus. Daarnaast rommelt het ook buiten de lijnen al weken, sinds voorzitter Aurelio De Laurentiis zijn spelers op verplicht trainingskamp wilde sturen, maar diezelfde spelers en Ancelotti daartegenin gingen. En dat nadat Ancelotti en De Laurentiis afgelopen zomer al onenigheid hadden over transfers. De positie van Ancelotti was, kortom, onhoudbaar geworden.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Waar Napoli onder Sarri aanvallend en vermakelijk voetbal speelde, maakte Ancelotti er vooral een berekenende ploeg van. Het 4-4-2-systeem werd door de spelers niet echt gepruimd, en ook zijn karakter stond Carletto steeds vaker in de weg. De people manager bij uitstek was te lief voor een onrustige club als Napoli, waar De Laurentiis de touwtjes nogal stevig in handen heeft. In alle onrust probeerde Ancelotti iedereen te vriend te houden. Italiaanse media verwijzen in dat opzicht vooral naar de rel rondom de retiro.

Nog even het geheugen opfrissen. De Laurentiis wilde de spelers voor een week op verplicht trainingskamp sturen, maar dat weigerde de selectie, tot woede van de preses. Maar wat was de rol van Ancelotti in die rel precies? Er zouden drie opties zijn. De eerste is dat Ancelotti zich neutraal heeft opgesteld, maar dat wordt gezien als een teken van zwakte. De tweede optie is dat hij de kant van de club heeft gekozen, maar daarmee zou hij zijn spelers hebben laten vallen. Bovendien: de spelers zouden hem in dat geval genegeerd hebben, dus zou hij zijn overwicht kwijt zijn. En optie drie is dat hij de kant van de spelers heeft gekozen, maar in dat geval zou de voorzitter (niet onterecht) het gevoel hebben dat Ancelotti de selectie tegen hem heeft opgezet.

Grinta
Met de komst van Gattuso heeft Napoli de exacte tegenpool van Ancelotti in huis gehaald. People manager? Niet bepaald. Iets meer dan een jaar geleden had het zeventienjarige talent Gabriele Bellodi na een oefenwedstrijd met Barcelona zijn shirt geruild met een Catalaanse tegenstander. Het ventje liet het shirt in de catacomben trots zien, toen Gattuso langsliep en hem geïrriteerd en klap in het gezicht gaf. Ook zijn assistent bij SPAL kreeg langs de lijn eens een knal, tijdens een spannende wedstrijd. Maar, eerlijk is eerlijk: Gattuso heeft al meermaals laten weten dat hij er geen moeite mee heeft als zijn spelers hém in het heetst van de strijd ook een tik geven.

Er moest iets gebeuren bij Napoli, en dus is de gentleman vervangen door de straatvechter. Iemand die de harde hand niet schuwt, in plaats van zachte heelmeester Ancelotti. Misschien is dat inderdaad wel wat Napoli op dit moment nodig heeft. Gattuso heeft in ieder geval al aangekondigd dat hij 'grinta' wil zien van zijn spelers, toewijding en vastberadenheid. Ook heeft hij beloofd dat Napoli weer gewoon 4-3-3 gaat spelen. 'We gaan hier niet meer om de hete brij heen draaien, we moeten aan de slag', sprak hij bij zijn presentatie.

In Italiaanse media wordt wat sceptisch gekeken naar de opmerkelijke ommezwaai. Niet in de laatste plaats omdat ook Gattuso uiteindelijk te maken gaat krijgen met de ijzeren vuist van De Laurentiis, en dat kán bijna niet goed gaan. Maar, zo wordt de aanstelling van Rino ook van de positieve kant bekeken: vuurwerk en entertainment zijn gegarandeerd.

De wedstrijden in speelronde 16 van de Serie A:


Za 14 dec. 2019

Zo 15 dec. 2019

Ma 16 dec. 2019

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.