De miljoenen zijn inmiddels niets meer waard bij Hoffenheim

Reacties

De 21ste speelronde in de Bundesliga gaat vrijdag om 20.30 uur van start met een wedstrijd tussen FSV Mainz 05 en Schalke 04. VI's Oscar van der Horst blikt vooruit op het komende weekend.

De miljoenen zijn inmiddels niets meer waard bij Hoffenheim

Met veel respect nam de Duitse voetbalwereld woensdag afscheid van de trainer Huub Stevens, die vanwege gezondheidsproblemen zijn reddingsmissie niet kan afmaken bij 1899 Hoffenheim. Maar misschien zijn ze in Duitsland stiekem ook wel blij dat Hoffenheim zich niet onder de geroutineerde leiding van de geprezen Limburger, maar onder de hoede van de pas 28-jarige Julian Nagelsmann moet proberen te behoeden voor degradatie. En dat wordt nog een hels karwei voor de nummer voorlaatst op de ranglijst.

Hoffenheim was bij zijn entree in de Bundesliga in 2008 voor iedereen binnen en rond de club een sprookje, maar de buitenwereld walgde van het door zakenman Dieter Hopp gekochte succes. In uitwedstrijden werd het team vaak verwelkomd met het nummer Money for Nothing van de Dire Straits en Hopp zelf sloeg die bezoekjes uit veiligheidsoverwegingen vaak over. Maar ja, alsof de Bundesliga beter af is met de miljoenen van FC Ingolstadt 04 (Audi), VfL Wolfsburg (Volkswagen) en volgend seizoen hoogstwaarschijnlijk RB Leipzig (Red Bull).

Traditie
Maar was het niet gewoon jaloezie? In zijn debuutjaar werd Hoffenheim immers met attractief voetbal meteen winterkampioen in Duitsland. En dat terwijl de club een jaar eerder dan gepland gepromoveerd was naar de Bundesliga. Een fatsoenlijk stadion was er destijds nog niet, net zoals de selectie veel te krap was om een heel seizoen constant te presteren op het hoogste niveau. Duitsland walgde van de club zonder traditie. Onze traditie is de toekomst, was het credo van de promovendus, die in korte tijd uitgroeide tot vaste waarde op het hoogste niveau.

Hopp investeerde een slordige 350 miljoen in de club. En met alle liefde. Voorwaarde was wel dat er aanvallend voetbal met drie spitsen werd gespeeld. Door de jaren heen speelden er met Vedad Ibisevic, Sejad Salihovic (later met Bosnië op het WK actief), Roberto Firmino (nu Liverpool), Luiz Gustavo (later Bayern München) en Demba Ba (later Chelsea) heel wat mooie namen in het Rhein-Neckar-Arena. Slechts de Braziliaan Wellington, die op een blauwe maandag nog op huurbasis voor FC Twente uitkwam, gaat de boeken in als een echt grote miskoop.

Alfred Schreuder (links) als assistent van hoofdtrainer Huub Stevens eerder dit seizoen op de bank bij 1899 Hoffenheim.
Alfred Schreuder (links) als assistent van hoofdtrainer Huub Stevens eerder dit seizoen op de bank bij 1899 Hoffenheim.

Maar ook Hopp wordt een dagje ouder, bijna 76 is de miljardair inmiddels. En langzaam trekt de weldoener zijn handen terug van de club. Vier jaar geleden gaf hij aan dat hij hoopte dat Hoffenheim binnen een paar jaar zichzelf kon bedruipen, al liet hij daarbij wel aantekenen dat succes van de club hem nog steeds met afstand het meeste plezier bezorgde in het leven. Lijdzaam moet hij toezien hoe zijn omhooggevallen dorpsvereniging, inmiddels dé club van de regio Baden-Württemberg, aan een zijden draadje bungelt in de Bundesliga. Bij Werder Bremen mag zondag eigenlijk niet worden verloren.

Het geld van Hopp is op dit moment niets meer waard, want na het sluiten van de transfermarkt moet de club zich toch echt zien te redden met het huidige materiaal. Met Alfred Schreuder als assistent op de bank en de tot nu toe ondermaats presterende Mark Uth (ex-SC Heerenveen en -Heracles Almelo) in de spits. De club waar passjes terug altijd uit den boze waren en tikjes breed alleen in uiterste noodzaak mochten, speelt voor het eerst echt degradatievoetbal. Alleen met een indrukwekkende aanval lijkt Nagelsmann de club te kunnen redden, eigenlijk zoals de clubfilosofie dat altijd voorschreef.

Als dat de jongste trainer ooit in de Bundesliga nog lukt, krijgt Hoffenheim misschien eindelijk eens het respect dat deze bijzondere club na al die amusante jaren op het hoogste niveau eigenlijk wel verdient.

Programma
FSV Mainz 05 12-02
20:30
Schalke 04
Borussia Dortmund 13-02
15:30
Hannover 96
VfL Wolfsburg 13-02
15:30
FC Ingolstadt 04
VfB Stuttgart 13-02
15:30
Hertha BSC
Werder Bremen 13-02
15:30
1899 Hoffenheim
Darmstadt 98 13-02
15:30
Bayer Leverkusen
1. FC Köln 13-02
18:30
Eintracht Frankfurt
Hamburger SV 14-02
15:30
Borussia
Mönchengladbach
FC Augsburg 14-02
17:30
Bayern München
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.