De loodzware missie van Jordi Cruijff als bondscoach van Ecuador

Reacties

Met Jordi Cruijff aan het roer wil Ecuador een grote stap vooruit maken. De 45-jarige oud-international werd deze week met de nodige bombarie gepresenteerd als de nieuwe bondscoach van de nationale ploeg en moet zijn bijdrage leveren aan een ambitieus project.

De loodzware missie van Jordi Cruijff als bondscoach van Ecuador
© Pro Shots

De Ecuadoraanse voetbalbond wil het voetbal in eigen land namelijk op allerlei gebieden van een impuls voorzien. Zo kondigde voorzitter Francisco Egas tijdens de prestatie van Cruijff aan dat het opleiden van talenten een belangrijk speerpunt zal worden. Ook moet de band van de fans met de nationale ploeg worden versterkt. Daarnaast moet de algehele manier van werken worden gemoderniseerd en geprofessionaliseerd.

Daartoe is niet alleen Cruijff, eerder jarenlang werkzaam in Israël als technisch directeur en trainer, aangesteld. Ook de nieuwe sportief directeur, Antonio Cordón, speelt daarin een belangrijke rol. De Spanjaard is een bekende van de 45-jarige Nederlander. Tijdens zijn laatste klus in China als trainer van Chongqing Dangdai Lifan werkte Cruijff al samen met Cordón, tot voor kort directeur van de Hope Group waarvan ook Granáda, Tondela en Parma deel uitmaken.

Ook Lenin Moreno, de president van Ecuador, was aanwezig bij de presentie van Jordi Cruijff.
© Pro Shots
Ook Lenin Moreno, de president van Ecuador, was aanwezig bij de presentie van Jordi Cruijff.

Het was aan de aanbevelingen van Cordón te danken dat Cruijff hem nu kon volgen naar Ecuador. De bond had in eerste instantie grote namen als Jürgen Klinsmann, José Pékerman, Fernando Hierro en Manuel Pellegrini in gedachten, maar de keuze viel dus op Cruijff die tijdens zijn presentatie uitsprak enorm veel zin te hebben in de uitdaging. Oud-internationals als Edison Méndez (ex-PSV), Iván Hurtado en Iván Kaviedes keken goedkeurend toe.

Het zijn grote namen die stammen uit de tijd dat Ecuador nog regelmatig van de partij was op het WK. Na het debuut in 2002 tijdens de eindronde in Japan en Zuid-Korea, was El Tri er vier jaar later in Duitsland opnieuw bij. Engeland was in de achtste finale te sterk dankzij een vrije trap van David Beckham. Tijdens de laatste WK-deelname in 2014 in Brazilië werd Ecuador derde in de poulefase, achter Frankrijk en Zwitserland.

Voormalig PSV-middenvelder Edison Méndez tijdens het WK 2006 in Duitsland. Namens Polen is voormalig SC Heerenveen-speler Arek Radomski aan de bal.
© Pro Shots
Voormalig PSV-middenvelder Edison Méndez tijdens het WK 2006 in Duitsland. Namens Polen is voormalig SC Heerenveen-speler Arek Radomski aan de bal.

Enner Valencia, de man die toen indruk maakte met drie goals en een transfer naar West Ham United maakte, is nu samen met voormalig Vitessenaar Renato Ibarra nog altijd de bekendste speler in de selectie van Ecuador. De dertigjarige spits speelt inmiddels alweer enige jaren voor Tigres in Mexico, waar wel meer internationals voetballen. Zo snelt Ibarra over de flanken bij América. Slechts een handvol potentiële internationals voetbalt in Europa.

De missie van Cruijff, kwalificatie voor het WK 2022 in Qatar en een goede indruk achterlaten tijdens het Copa América-toernooi van komende zomer in Colombia, is zeker geen gemakkelijke. Tijdens de kwalificatiereeks voor het WK in Rusland eindigde Ecuador als achtste, op zes punten van nummer vijf Peru (dat naar de play-offs mocht). En afgelopen zomer was de Copa América in Brazilië een pijnlijke aangelegenheid met drie nederlagen.

Na dat laatste toernooi werd de Colombiaan Hernán Dário Gómez, de man die Ecuador begin deze eeuw nog naar het WK 2002 leidde, nog geen jaar na zijn aanstelling alweer ontslagen. Cruijff lijkt met een driejarig contract nu langer de tijd te krijgen. Na het verval van de laatste jaren is dat ook wel nodig. Veel tijd is er niet. In maart wachten al de eerste WK-kwalificatieduels. Tegenstanders: Argentinië, in oktober nog met 6-1 te sterk, en Uruguay.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.