De lach is terug bij Huntelaar en Dost

Reacties

De derde speelronde in de Bundesliga gaat vrijdag om 20.30 uur van start. Vincent Okker, voor Voetbal International volger van de buitenlandse competities, blikt vooruit.

De lach is terug bij Huntelaar en Dost

Aan de aftrap van Manchester United-Tottenham Hotspur stonden recent negen spelers met een verleden in de Eredivisie. En tijdens het thuisduel van The Red Devils met Newcastle United was er zelfs sprake van een weerzien van talloze Eredivisie-kampioenen.

De Nederlandse spitsen zijn evenwel vooral actief in de Bundesliga. Luc Castaignos gaat met Eintracht Frankfurt op bezoek bij VfB Stuttgart. FSV Mainz 05 fungeert als gastheer voor Hannover 96, de ploeg van Charlison Benschop. Het duel VfL Wolfsburg-Schalke 04 staat in het teken van de clash tussen Bas Dost en Klaas-Jan Huntelaar. Of zoals ze in Duitsland stellen, Baller-Duell der Holland-Knipser.

De voorbije dagen is er de nodige nadruk gelegd op het feit dat Huntelaar statistisch productiever is dan zijn landgenoot (0,53 goals per Bundesliga-duel tegenover 0,45 van Dost). Bovendien heeft de ex-Ajacied een sterk track record in zijn optredens tegen VfL Wolfsburg, in negen onderlinge duels trof Der Hunter vier keer doel.

In Wolfsburg is de spitsendiscussie, afgezien van de perikelen rondom het naderende vertrek van supervedette Kevin De Bruyne naar Manchester City, alweer hét gesprek van de dag. Zowel Bas Dost als Nicklas Bendtner was dit seizoen al belangrijk voor de formatie van trainer Dieter Hecking. De Nederlander scoorde twee keer, de Deen deed dit als invaller liefst driemaal in de slotfase van een wedstrijd. De krant Wolfsburger Allgemeine schreef een pol uit met de vraag wie van de twee waardevoller is; Dost kwam er als beste uit. Iets om trots op te zijn voor de voormalige aanvaller van onder meer SC Heerenveen en Heracles Almelo, wiens toekomst afgelopen zomer nog onzeker was. Zijn concurrent mag dan technisch begaafder zijn en doelgevaarlijk, Dost is waardevoller voor het VfL-spel. Zo had hij in het laatste duel bij 1. FC Köln (1-1) het hoogste Zweikampf-Quote (persoonlijke duels).

Bij Huntelaar is de lach terug op het gezicht. Stond hij vorig seizoen bij Schalke 04 rond de middenlijn op een eiland, nu wil de ploeg weer vooruit voetballen. Met als resultaat dat Die Knappen vooral de eerste twee officiële wedstrijden van het seizoen van zich deden spreken, onder meer door acht keer te scoren.

Nóg belangrijker is dat Schalke onder de nieuwe hoofdtrainer André Breitenreiter weer als eenheid opereert. Vorig seizoen besloot de hoofdmacht in mineur. Géén Europees voetbal, interne strubbelingen én spelers die werden vrijgesteld. Breitenreiters voorganger Robert Di Matteo jaagde de fans uit het stadion met zijn starre 5-3-2-tactiek. Nu zet het kwantitatief en kwalitatief versterkte Schalke de tegenstander bij balverlies zo snel mogelijk onder druk. Voorin zorgt de van Werder Bremen overgekomen Franco Di Santo als aanvalspartner van Huntelaar voor meer flexibiliteit én doelpunten.

Big big fan
In München is er het interessante treffen tussen Bayern München en Bayer Leverkusen, de formatie die zich woensdag als vierde Duitse deelnemer ten koste van Lazio voor de groepsfase van de Champions League plaatste. Hier geen Nederlands onderonsje, maar het treffen tussen twee oefenmeesters. Vorig seizoen al stelde Pep Guardiola een big, big fan te zijn van de speelwijze van Bayers hoofdcoach Roger Schmidt. Dit dateert van januari 2014 toen Bayern München een oefenduel bij Red Bull Salzburg, destijds onder leiding van Schmidt, met 3-0 verloor. 'Trainers zoals Roger zijn een aanwinst voor het voetbal, ik ben een fan van zijn speelwijze. Hij laat zijn teams vooruit verdedigen, veel aanvallen.'

Ook Bayer Leverkusen behoort tot de teams die het fel druk zetten en levensgevaarlijk omschakelen heel sterk beheersen. Daarnaast is met spelers zoals Hakan Calhanoglu, Admir Mehmedi en Karim Bellarabi creativiteit en kwaliteit gegarandeerd. Pluspunt ten opzichte van vorig seizoen is dat de achterhoede zich minder laat verrassen. Destijds gingen grote overwinningen soms gepaard met veel tegengoals. 'Belangrijker is dat we Bayer nu ook na een tegengoal in staat is zijn wedstrijden te winnen', aldus manager Rudi Völler.

Programma
VfL Wolfsburg 28-08
20:30
Schalke 04
VfB Stuttgart 29-08
15:30
Eintracht Frankfurt
FC Augsburg 29-08
15:30
FC Ingolstadt 04
1. FC Köln 29-08
15:30
Hamburger SV
FSV Mainz 05 29-08
15:30
Hannover 96
Darmstadt 98 29-08
15:30
1899 Hoffenheim
Bayern München 29-08
18:30
Bayer Leverkusen
Borussia Dortmund 30-08
15:30
Hertha BSC
Werder Bremen 30-08
17:30
Borussia
Mönchengladbach
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.