De Kuip langzaam maar zeker weer bolwerk in Europa

Reacties

Feyenoord heeft dankzij de 2-0 zege van Sevilla niet alleen een klein beetje historie geschreven door voor het eerst in tien jaar weer te overwinteren in Europa, de Rotterdammers hebben ook voor het eerst sinds achttien jaar vier Europese thuisduels op rij gewonnen.

De Kuip langzaam maar zeker weer bolwerk in Europa

In de Eredivisie was met vier thuiszeges op rij al duidelijk dat trainer Fred Rutten van De Kuip langzaam maar zeker weer een onneembare vesting maakt. De wedstrijd tegen de uittredend winnaar van de Europa League was het ultieme bewijs dat Feyenoord ook in Europa weer begint mee te tellen.

Omdat de voorgaande drie duels met Zorya Luhansk (4-3), Standard Luik (2-1) en HNK Rijeka (2-0) ook al goed eindigden, betekende het dat Feyenoord weer enigszins kan tippen aan resultaten uit het rijke Europese verleden. Want hoewel in het seizoen 2001/02 de UEFA Cup nog een prooi werd voor de Stadionclub, moeten we terug naar de jaren negentig voor een dergelijke thuisreeks.

Feyenoord bereikte in 1995/96 de halve finale van het Europa Cup II-toernooi door in eigen huis achtereenvolgens van DAG Liepaja (6-0), Everton (1-0) en Borussia Mönchengladbach (1-0) te winnen. Het seizoen daarvoor had de ploeg onder toenmalig trainer Willem van Hanegem ook al van Zalgiris Vilnius (2-1), Werder Bremen (1-0) en Real Zaragoza (1-0) gewonnen.

Opvallend genoeg incasseerde Feyenoord in die reeks slechts één treffer. De defensie vormt ook nu weer het fundament onder de ploeg van Rutten. De laatste tegengoal dateert van ruim een maand geleden. Op 23 oktober maakte Andrej Kramaric in Kroatië na 76 minuten de 3-1 voor Rijeka, tevens de derde treffer van de avond voor de 23-jarige spits.

Feyenoord heeft volgend jaar dus nog twee zeges nodig om na de eerste Europese overwintering sinds 2004/05 wéér een stukje Europese historie te schrijven. Een clubrecord is het nog lang niet. Tussen 1979 en 1983 wonnen de Rotterdammers elf Europese thuisduels op rij, tussen 1971 en 1974 was De Kuip nog één wedstrijd langer een Europees bolwerk dat stond als een huis.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.