De Koning: 'Degradatie zou een ramp zijn'

Door de 3-1 nederlaag tegen aartsrivaal PEC Zwolle komt degradatie voor Go Ahead Eagles weer een stap dichterbij. Trainer Hans de Koning blijft strijdbaar.

Het plan was om PEC vanaf de eerste minuut bij de keel te grijpen. Na de snelle openingstreffer van Pedro Chirivella leek een zege haalbaar. 'Het was een geweldige opening. Gewoon volle bak spelen', liet De Koning bij de NOS weten. 'Dan heb je drie minuten gespeeld en sta je op 1-0. Dan moet je zeker tot de rust de nul houden…Twee, drie minuten later is het 1-1. En dat is doodzonde.'

De Koning was reëel en gaf toe dat PEC de bovenliggende partij was. Go Ahead creëerde opvallend weinig kansen. 'Normaal krijgen we zes, zeven kansen in een wedstrijd', aldus de trainer. 'Vandaag hadden we maar drie momenten waaruit we hadden kunnen scoren.'

Door de nederlaag neemt de druk op Go Ahead toe. Er zijn nog zeven wedstrijden over om van de laatste plaats af te komen. Het verschil met nummer zeventien ADO Den Haag is twee punten. De Koning predikt realisme. 'Je kan wel naar anderen blijven kijken, bezig zijn met de tussenstand bij Excelsior-Ajax bijvoorbeeld, maar je moet zelf je punten pakken. Het is te hopen dat we dat doen in wedstrijden waar het onverwacht is.'

'Mensen verwachten dat je Zwolle zo maar even van de mat speelt, dat is niet zo. Maar het blijft voetbal, we hebben nog zeven wedstrijden te gaan. Daarin moeten we alles mobiliseren om nog punten te pakken. Op de laatste dag, half mei is dat volgens mij, moet je niet op de laatste plaats staan. Dat is een uitdaging.'

In Deventer gaat het steeds vaker over degradatie. Op de vraag hoe erg dat zou zijn voor Go Ahead, is De Koning wel duidelijk. 'Het zou doodzonde zijn. Alles rondom deze club straalt uit dat het een Eredivisie-waardige club is. Het stadion, de mensen, de supporters… Degradatie zou wel een ramp zijn. Voor de club maar ook voor mezelf.'