De Kogel helpt Go Ahead, Sparta dankt Bergkamp

Go Ahead Eagles, Sparta Rotterdam en FC Eindhoven hebben hun hoge klasseringen bevestigd, waar FC Volendam en VVV-Venlo zich juist van een mindere kant lieten zien.

Go Ahead Eagles – FC Dordrecht 3-0
Koploper Go Ahead Eagles heeft zijn status tegen FC Dordrecht waargemaakt. In De Adelaarshorst had de thuisploeg al halverwege de eerste helft de buit binnen. Jeffrey Rijsdijk en Leon de Kogel hadden de Deventer formatie aan een 2-0 voorsprong geholpen. De laatste maakte op slag van rust een einde aan de illusies van Dordrecht met een fraaie vrije trap. Met twaalf treffers is De Kogel topscorer in de Jupiler League.

Sparta Rotterdam – Almere City FC 3-2
Ook Almere City FC keek al snel tegen een achterstand aan. De ploeg van trainer Maarten Stekelenburg mocht het zichzelf aanrekenen dat het bij Sparta al na ruim een halfuur tegen een 2-0 stand aankeek. Roland Bergkamp kreeg de 1-0 op een presenteerblaadje aangeleverd door Almere-back en oud-Spartaan Mitchell Burgzorg. In de 32ste minuut kreeg Enzio Bergwijn met een eigen goal de 2-0 op zijn naam.

Na een opleving van Almere City – vertaald in de 2-1 van Norair Mamedov – verzuimde Sparta de wedstrijd in Rotterdams voordeel te beslechten. Pas in de 78ste minuut zorgde Bergkamp voor de bevrijdende derde treffer. Oud-Spartaan Jason Oost bracht in de slotfase de spanning nog terug, maar voor Almere City was het te laat. Dankzij de overwinning blijft de achterstand van Sparta op koploper Go Ahead beperkt tot één punt.

FC Eindhoven – Fortuna Sittard 3-1
Nummer drie FC Eindhoven ontsnapte aan puntenverlies. De ploeg van trainer Mitchell van der Gaag verkeek zich aanvankelijk op het herboren Fortuna Sittard, dat sinds het vertrek van trainer Peter van Vossen beter presteert. Gökhan Lekesiz brak in de 57ste minuut de ban voor de Limburgse gasten.

Maar in het laatste kwartier stelde FC Eindhoven orde op zaken, waarbij de drie invallers van zich deden spreken. Na de gelijkmaker van Anil Koc tekende Tom Boere na een fraaie actie en dito goal voor de Brabantse voorsprong. De Zeeuw bereidde daarna ook de 3-1 van Jinty Caenepeel voor.

Telstar – FC Volendam 1-1
De klad zit er in bij FC Volendam. De winnaar van de eerste periode had vrijdag alle moeite tegen Telstar, dat in de dertiende minuut ook op voorsprong kwam via Fabian Serrarens. Cor Varkevisser hield die marge in stand door een strafschop van Jack Tuyp te stoppen. Maar op slag van rust was de doelman wel kansloos op de penalty van Erik Schouten. De ploegen hadden daarmee hun kruit verschoten. Voor FC Volendam was het het eerste punt na drie nederlagen.

RKC Waalwijk – VVV-Venlo 2-1
VVV-Venlo begon nog goed tegen hekkensluiter RKC Waalwijk. Maar de treffer van Johnatan Opoku bleek allerminst de voorbode van een overwinning voor de Limburgers. De drie punten bleven in het Mandemakers Stadion door doelpunten van Ismail Yildirim en Maikel Verhoeven. Door het verlies zag VVV de achterstand groeien tot vijf punten, terwijl RKC de rode lantaarn overdeed aan FC Oss.