'De KNVB moet voor Champagne kiezen: dat zou pas lef zijn'

Reacties

Op 16 februari verschijnt het boek Eindspel waarin de auteurs u een inkijkje geven achter de schermen bij de FIFA en de enorme klopjacht die de FBI ontketende. In aanloop naar de verkiezingen op 26 februari besteden de auteurs Iwan van Duren en Tom Knipping geregeld aandacht aan de FIFA en alle schimmige praktijken die bij de wereldvoetbalbond komen kijken.

'De KNVB moet voor Champagne kiezen: dat zou pas lef zijn'

Zelden zal een keuze zo gemakkelijk zijn geweest. De perfecte FIFA-president voor Nederland en veel andere Europese landen is Jérôme Champagne (foto boven). De enige kandidaat met een duidelijk plan waarmee er weer een wat eerlijker speelveld ontstaat. Niet alleen bij de landen, ook bij de clubs. Een wereld waar ook onze clubs weer mee zouden kunnen draaien in de top, waarbij opleiden weer beloond zou gaan worden.

Maar ja, Champagne moet naar eigen zeggen zijn campagne zelf financieren. Dan is het moeilijk opboksen tegen een kandidaat die op kosten van de UEFA de hele wereld rond kan vliegen en tal van prominenten kan strikken.

Vanuit het niets is Gianni Infantino ineens de belangrijkste uitdager van Sjeik Salman geworden. De invaller voor Platini maakt momenteel in ieder geval een boel herrie. Ook de KNVB zal waarschijnlijk niet de moed hebben Champagne te steunen, maar aanhaken in de polonaise achter Infantino.

Deze week was de dorpsgenoot van Blatter weer op Wembley om zijn actieplan voor zijn eerste negentig dagen als president te onthullen. Kosten noch moeite waren gespaard tijdens de presentatie in het hart van het Engelse voetbal. Het mag wat kosten van de UEFA. 'Het imago van de FIFA is niet erg goed en moet weer omhoog', vertelde hij knikkend richting prominente gasten en lijstduwers zoals José Mourinho, Luis Figo and Roberto Carlos. 'Al deze legendes zijn hier vanwege de liefde voor het voetbal.'

Gianni Infantino tussen zijn paradepaardjes.
Gianni Infantino tussen zijn paradepaardjes.

'Ik ben geen politicus', waren daarna zo'n beetje zijn eerste woorden. Waarna hij tien van de elf punten van zijn actieplan ontvouwde. Vrijwel allemaal zaken waar de FIFA nu ook al mee bezig is: 'Hervormingen, goed bestuur, andere organisatie bij WK-bids en verder een ander transfersysteem. De meeste handen gingen op elkaar voor het nieuwe Legends team dat hij de wereld rond wil laten toeren. Figo is 'de aanvoerder van de aanvoerders' waarop hij nog eens de eerder kandidatuur van de Portugees benadrukte. 'Hij had veel meer durf dan ik en stond er al toen het nog veel moeilijker was om op te staan.'

Wie Blatter beschuldigde van het vertroetelen van de kleine landen, kan bij Infantino helemaal zijn lol op. Blatter deelde ongeveer een miljard dollar uit, dat kan wat Infantino wel verdubbelen. 'Is dat nou wel eerlijk, dat maar achttien procent van het geld van de FIFA naar de bonden gaat? Waarom kost een congres van de UEFA maar een miljoen dollar en dat van de FIFA dertig miljoen dollar?' Uiteraard werd er nog wat met Afrika geflirt (meer WK-deelnemers, vicepresident). Iedereen houdt van Afrika rond verkiezingstijd. Daar zijn stemmen te halen (Salman kreeg al wel een toezegging van het CAF). Je kunt de pudding pas beoordelen als je hem proeft, zeggen ze in Engeland.

Bij de eerste vragen van de pers weigert Infantino meteen te antwoorden op de aantijgingen tegen zijn oude baas Michel Platini. Daarna gaat hij volledig de mist in bij vragen over het matchfixschandaal in Griekenland en Turkije, waarin Infantino als UEFA-vertegenwoordiger niet zo'n beste rol speelde volgens de volgers in die landen. 'Ik kreeg doodsbedreigingen en mijn kinderen kregen politiebewaking.'

Vervolgens zegt hij met droge ogen dat geen organisatie in de wereld zo sterk optreedt tegen matchfixing als zijn UEFA. 'In Turkije gingen mensen de cel in.' Dat klopt mijnheer Infantino. Maar vergeet er dan even niet bij te vertellen dat uw UEFA vervolgens het advies van de eigen aanklagers, om officials levenslang te schorsen en clubs naast de Europese straffen ook nationaal aan te pakken, in de wind sloeg. Tot een discussie kwam het niet meer.

Net zoals het onmogelijk is gebleken een openlijk debat tussen de kandidaten te organiseren. Champagne staat te trappelen om alle discussies eens openlijk te voeren. Maar de andere kandidaten passen wel op. Misschien wil niemand uit het voetbal daadwerkelijk een president die zijn vinger op de zere plek gaat leggen. Dat zou bij te veel mensen te veel pijn gaan doen. Ook deze verkiezingen worden weer in de lobby's van vijfsterrenhotels geregeld. Triest maar waar. Wat zou het de KNVB sieren als onze bond voor de inhoud zou kiezen. Dat zou pas lef zijn.

Eindspel

Eindspel ligt vanaf 16 februari in de winkels en is nu al, tot 16 februari zonder verzendkosten, te bestellen in de VI-webshop. Volgens goed gebruik bij de FIFA bevat elk boek een steekpenning, waarmee lezers ná de FIFA-verkiezingen van 26 februari een extra hoofdstuk over die apotheose kunnen downloaden op www.vi.nl/eindspel.

{"title":"Kies bij welkomstactie: wint Feyenoord of NEC de beker?","titleMobile":"Kies bij welkomstactie: wint Feyenoord of NEC de beker?","odd":"100.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:897b0283-8797-432c-9631-8a6f68fce3a8","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"TOTO pakt voor de finale om de TOTO KNVB Beker uit met een prachtige welkomstactie (24+).","textMobile":"TOTO pakt voor de finale om de TOTO KNVB Beker uit met een prachtige welkomstactie (24+)."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.