De Kleine Prins uit Knegsel: kompas van kampioensploeg PSV

Reacties

Het is zondagmiddag 15 maart. Even voor half drie. Bij opkomst van de spelers in het Philips Stadion ontrolt zich op de korte zijde de Mexicaanse driekleur. Een eerbetoon aan de man die voor PSV een ware voltreffer blijkt. Terwijl de roep om routine in de Nederlandse top groter is dan ooit, strijkt in de zomer van 2014 in Eindhoven Andrés Guardado neer. Het blijkt een gouden combinatie.

De Kleine Prins uit Knegsel: kompas van kampioensploeg PSV

‘Dit vergeet ik nooit meer’, stamelt de 28-jarige Guardado na afloop van het competitieduel met FC Groningen. Het duel waarin maar net aan een volgende stap richting de titel wordt gezet (2-1), staat in het teken van De Kleine Prins. Wat de PSV-fans ten tijde van het eerbetoon nog niet weten, is dat de Mexicaanse middenvelder nog geen twee weken later definitief wordt overgenomen. Ruim 2,5 miljoen euro betalen de Eindhovenaren aan Valencia om de vinnige huurling een driejarig contract te laten ondertekenen.

Veelzijdigheid
Guardado bewijst dit seizoen een onmisbare schakel te zijn in de kampioensploeg van PSV, dat de titel zaterdag binnenhaalt in eigen huis tegen SC Heerenveen. De veelzijdige Mexicaan is een ideale partner voor collega-middenvelder Georginio Wijnaldum, die als aanvoerder bewezen heeft de Eredivisie zo goed als ontgroeid te zijn. Guardado zorgt voor balans, is doorslaggevend in balbezit, maar toont ook wekelijks de broodnodige onverzettelijkheid en winnaarsmentaliteit. Zo vormt hij samen met Wijnaldum de ruggengraat van de kampioensploeg.

De voormalige middenvelder van Atlas Guadalajara, Deportivo La Coruña, Valencia en Bayer Leverkusen blijkt dit kampioensseizoen het kompas van PSV. Natuurlijk is er de klasse van Memphis Depay, Wijnaldum en de doelpuntendrift van Luuk de Jong, maar begin maart is al duidelijk al hoezeer Guardado gewaardeerd wordt. In een grote enquête van VI noemt menig trainer, tegenstander, of analyticus juist de Mexicaan als strateeg van de Eindhovense wederopstanding. Het is slechts een bevestiging. Het grootste compliment komt enkele weken later misschien wel uit Amsterdam, waar trainer Frank de Boer een einde ziet komen aan zijn vierjarige hegemonie omdat Ajax geen spelers van status heeft die het verschil kunnen maken. En PSV heeft Guardado.

Op 15 maart blijkt wat Guardado dit seizoen steeds herhaalt: 'Vanaf het begin merk ik dat de mensen hier van me houden.'
Op 15 maart blijkt wat Guardado dit seizoen steeds herhaalt: 'Vanaf het begin merk ik dat de mensen hier van me houden.'

De blijdschap is daarom groot als de definitieve komst van Guardado ruim voor het binnenhalen van de titel afgerond is. Technisch manager Marcel Brands onderschrijft het niet te onderschatten signaal dat de middenvelder daarmee afgeeft en noemt hem niet voor niets een visitekaartje van PSV én de Eredivisie. Depay en Wijnaldum staan waarschijnlijk voor een nieuwe stap, maar de Mexicaanse maestro zal erbij zijn als de zo felbegeerde Champions League-hymne door het Philips-stadion schalt. En juist dan wordt hem gevraagd PSV’ers met knikkende knieën bij de hand te nemen. De Mexicaan stond immers al twee keer in de kwartfinale van het elitetoernooi van de UEFA, terwijl zijn ploeggenoten de verzameling topspelers zo goed als nooit tegenover zich zagen, maar op tv of hun spelcomputer.

Knegsel
Tegen Europa League-opponent Zenit Sint-Petersburg blijkt af en toe dat ook Guardado het moeilijk heeft tegen spelers die het niveau van de competitie ontstijgen, voor Eredivisie-begrippen is hij van buitencategorie. Maar waarom blijft een 112-voudige international met drie WK’s in de achterzak en ruimschootse ervaring in de Primera División in de spannende, maar kwaliteitsarme Eredivisie terwijl hij elders een veelvoud van zijn Brabantse salaris kan verdienen? Simpel: de liefde is wederzijds. De kiem daarvoor ligt in het Brabantse dorpje Knegsel.

Guardado, voor wie het allesbehalve onbelangrijk is dat hij met trainer Phillip Cocu in het Spaans kan converseren, is immers niet alleen op het veld gelukkig in Eindhoven. Daarbuiten vindt hij de rust en harmonie die ervoor zorgen dat hij optimaal kan presteren. Al komt zijn nachtrust wat in het gedrang door een nieuw hoogtepunt. Zijn vrouw is immers een paar dagen na de bekendmaking van zijn definitieve komst naar Eindhoven bevallen van zoontje Máximo. Knegsel is een inwoner rijker. En hoewel hij een stapje hoger aankan, blijft het Philips Stadion het kasteel van De Kleine Prins. Simpelweg omdat hij volmaakt gelukkig is.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.