De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax in tien beelden

Voor de tweede keer in tien dagen tijd stond zondagmiddag De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax in De Kuip op het programma. Voetbal International selecteerde tien opvallende beelden van VI Images. Bekijk hier de terugblik op de gehele twaalfde speelronde in de Eredivisie.

Voor Feyenoorders, maar ook voor Ajacieden, is De Klassieker dé wedstrijd van het jaar. Zeker na de 1-0 zege van twee weken geleden in de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi werd er reikhalzend uitgekeken naar de ontmoeting van zondag met Ajax. De spelers worden tijdens hun entree op het veld dan ook groots onthaald.
Beide clubs starten met een andere formatie dan vorig weekend. Zo staat bij Ajax aanvoerder Davy Klaassen in de punt van de aanval en mag bij Feyenoord verdediger Eric Botteghin in de basis beginnen ten koste van Jan-Arie van der Heijden (op deze foto samen in duel).
In tegenstelling tot de bekerontmoeting tussen beide ploegen, gaat Feyenoord beter van start. Ajax-trainer Frank de Boer is zodoende druk bezig met het coachen van zijn manschappen.
Feyenoord is door de goede start het gevaarlijkst voor het vijandelijke doel. De grootste kans is voor Eljero Elia, maar hij stuit op Jasper Cillessen.
Via Daley Sinkgraven is ook Ajax dicht bij een treffer, maar zijn poging verdwijnt naast het doel van Kenneth Vermeer.
Zeven minuten voor rust weet Feyenoord het veldoverwicht om te zetten in een doelpunt. Uitgerekend verdediger Sven van Beek, vorige week tegen ADO Den Haag (1-0 nederlaag) nog de schlemiel door te scoren in eigen goal, brengt de Rotterdammers aan de leiding door uit een voorzet van Dirk Kuijt van dichtbij binnen te schieten.
Bij een wedstrijd als De Klassieker hoort natuurlijk de nodige strijd. Scheidsrechter Bas Nijhuis hield de spelers tijdens de eerste helft aardig in het gareel, maar na rust ontstaan er opstootjes.
Na een klein uur schiet Klaassen Ajax, via het been van Feyenoorder Terence Kongolo, op gelijke hoogte. Ook hierbij vormt de arbitrage een discussiepunt. Bij het voorbereidende werk van Amin Younes passeerde de bal namelijk de zijlijn, maar grensrechter Charl Schaap liet na zijn vlag in de lucht te steken.
Onterecht is de gelijkmaker zeker niet te noemen. De Amsterdammers komen tijdens de tweede helft sterker voor de dag. De grootste kansen om de wedstrijd naar zich toe te trekken, zijn echter voor Feyenoord. In de slotseconde kopt Dirk Kuijt van dichtbij recht in de handen van Cillessen, de grootste kans was even daarvoor echter voor de ingevallen spits Colin Kazim-Richards. Hij dook alleen op voor de Ajax-doelman, maar had het vizier niet op scherp.
Door de missers van de Turk en Kuijt blijft het bij 1-1 in De Kuip. Hierdoor blijft het gat tussen Feyenoord en Ajax drie punten en is PSV de Rotterdammers tevens gepasseerd op de ranglijst. De Eindhovenaren hebben een punt meer. Kazim zoekt na de wedstrijd Cillessen nog even op. De twee lagen tijdens de confrontatie in Amsterdam van vorig seizoen met elkaar overhoop en daar wil de aanvaller van de Rotterdammers de international van Oranje nog even over spreken.