De Jong: zes zware incidenten in dertien maanden

Bert van Marwijk hield Nigel de Jong na zware overtredingen op Shunsuke Nakamura, Angelo Palombo, Stuart Holden, Martin Jørgensen en Xabi Alonso de hand boven het hoofd, maar afgelopen zondagmiddag was ook híj machteloos. Met de zware charge op Hatem Ben Arfa van Newcastle United zette de middenvelder van Manchester City zijn eigen bondscoach voor schut. VI zet de zes meest recente incidenten waarbij De Jong betrokken was op een rij.

De Jong: zes zware incidenten in dertien maanden

Datum 5 september 2009Plaats EnschedeNederland heeft het in de eerste helft van de oefeninterland tegen Japan moeilijk. De bezoekers zetten Oranje snel vast, waardoor de thuisploeg maar moeizaam grip krijgt op het duel. De Jong probeert daarna met verkeerde agressie de wedstrijd om te draaien. Eerst werkt hij bij de zijlijn de opkomende verdediger Yuto Nagatomo over de zijlijn. Daarna wekt hij verontwaardiging op met een zware tackle op de benen van de Japanse vedette Shunsuke Nakamura. De Jong komt er vanaf met een gele kaart, maar bondscoach Bert van Marwijk veroordeelt de tackle.

Datum 14 november 2009Plaats PescaraDe Jong speelt tijdens het oefenduel tussen Italië en Nederland de bal iets te ver voor zich uit en Angelo Palombo heeft zijn tackle al ingezet. Om de situatie toch nog te redden, komt De Jong met twee benen wild naar voren en raakt hij de Italiaan vol. Met een gele kaart komt hij goed weg.

Datum 3 maart 2010Plaats AmsterdamDe Amerikaan Stuart Holden is tijdens de vriendschappelijke ontmoeting met Oranje begonnen aan een dribbel en dreigt het Nederlandse middenveld over te steken. De Jong zet een blok. Met zijn rechtervoet schuin omhoog raakt hij zijn tegenstander boven de linkerenkel. De schade: een gebroken been voor Holden en een gele kaart voor De Jong. Datum 14 juni 2010Plaats JohannesburgNederland en Denemarken zijn nog maar enkele minuten bezig aan het WK als De Jong op het middenveld de controle verliest in een duel. Met twee benen komt hij in op Martin Jørgensen, die een enorme schop krijgt maar uiteindelijk kan doorvoetballen. De overtreding wordt wel gesignaleerd door de Franse scheidsrechter Stéphane Lannoy, die er echter geen kaart voor geeft. Pas later in de wedstrijd krijgt De Jong alsnog geel voor een overtreding op Nicklas Bendtner.

Datum 11 juli 2010Plaats JohannesburgIn de WK-finale Nederland-Spanje stuit de bal hoog op tussen Xabi Alonso en De Jong. De Spanjaard probeert 'm met de borst te spelen, De Jong schopt zijn opponent met de noppen tegen de borst (zie foto boven). De Engelse arbiter Howard Webb geeft de Amsterdammer geel, maar de voetbalwereld reageert geschokt. Nederland wordt tweede in Zuid-Afrika, maar de wrede overtreding van De Jong bepaalt het internationale beeld over Oranje.

Datum 3 oktober 2010Plaats ManchesterMet een wilde tackle breekt Nigel de Jong tijdens Manchester City-Newcastle United al na drie minuten het linkerbeen van Hatem Ben Arfa. (Taco van den Velde)

In de nieuwe Voetbal International lees je uiteraard meer over het incident rond Nigel de Jong. VI no. 40 ligt vanaf woensdag in de winkel. <br /><br />

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen