De Jong vergeeft toegevende scheidsrechter

Reacties

De omstreden treffer van AZ was zaterdagavond in Leeuwarden hét onderwerp van gesprek. Maar SC Cambuur-trainer Henk de Jong nam het juist op voor de arbitrage.

De Jong vergeeft toegevende scheidsrechter

Siemen Mulder was de gebeten hond in de ogen van de Cambuur-aanhang, die het moeilijk kon verkroppen dat hij niet had gezien dat Vincent Janssen voorafgaand aan de 0-1 hands had gemaakt. Omdat het voorval óók werd getoond op de videoschermen, was de onvrede in Leeuwarden groot.

Maar trainer Henk de Jong nam de scheidsrechter na afloop in bescherming. 'Hij kon die handsbal gewoon niet zien en gaf in de rust zijn fout toe. Dan is het goed', aldus de Cambuur-coach, die Mulder in de rust in de Friese kleedkamer had verwelkomd. 'Liever iemand die eerlijk is dan een scheidsrechter die zich eruit probeert te lullen.'

De Jong zag zijn ploeg zich knap terugknokken, maar opnieuw bleef de eerste zege uit: 1-1. 'We komen terug en hebben AZ op een gegeven moment op de rug liggen. We moesten even doordrukken, het had ook zo 5-5 kunnen worden. Wij moeten in ieder geval nog beter gaan voetballen; de jongens kunnen ook veel beter. Die eerste overwinning komt eraan', hield hij de moed erin.

AZ-trainer Van den Brom, die de handsbal van Janssen op het scherm had geconstateerd, kon vrede hebben met het gelijkspel. 'De 1-1 was op dat moment verdiend. Beide keepers waren uitblinkers, dat zegt genoeg', refereerde de coach aan het sterke optreden van zowel Leonard Nienhuis (Cambuur) als Gino Coutinho (AZ).

De arbiter zelf gaf, evenals Janssen, ook na afloop toe dat er inderdaad sprake was geweest van hands. Met de vertoonde beelden was hij minder blij. 'Er is een richtlijn dat discutabele momenten niet worden getoond. Maar ik denk dat de mensen in de regiekamer het ook niet direct gezien hebben, dus ik wil daar niet te hard over oordelen. Maar het zorgt inderdaad wel voor onrust.'

Contractverlenging
AZ en Van den Brom zijn inmiddels ook de gesprekken over een contractverlenging begonnen. Een eerste gesprek is reeds achter de rug. Van den Brom zelf heeft de intentie om zijn aflopende verbintenis te verlengen en AZ is eenzelfde mening toegedaan.

Technisch manager Earnest Stewart heeft VI laten weten dat een tweede gesprek nog niet is ingepland en dat ook de mogelijke contractduur nog niet aan de orde is geweest. Bovendien zal ook de samenstelling van de technische staf nog aangestipt gaan worden.

Sinds het vertrek van Marco van Basten, die AZ verruilde voor eenzelfde functie als assistent van bondscoach Danny Blind, is nog geen nieuwe naam toegevoegd. 'Het is inderdaad aanpoten voor John en Dennis (Haar, red.). Maar het loopt prima en we hebben geen haast', aldus de Amerikaanse bestuurder.

Van den Brom is bij AZ aan zijn tweede seizoen bezig. Vorig jaar werden de Alkmaarders derde en plaatsten zij zich voor Europees voetbal. Eerder was hij coach bij Ajax (beloftenploeg), AGOVV, ADO Den Haag, Vitesse en Anderlecht.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.