De Jong toont ook tegen ADO zijn waarde voor PSV

Landskampioen PSV heeft het Eredivisie-seizoen zondagmiddag afgesloten met een 3-2 zege bij ADO Den Haag. Bij de Eindhovenaren sloot Luuk de Jong zijn puike seizoen op passende wijze af.

De centrumspits van PSV was in zijn laatste wedstrijd van deze jaargang met zijn twintigste doelpunt en zijn tiende assist wederom van waarde voor PSV, ook al stond er in het Kyocera Stadion niets meer op het spel voor de Brabanders, die de zege in Den Haag dankten aan een laat kopdoelpunt van Georginio Wijnaldum.

Door de 3-2 zege sluit PSV het Eredivisie-seizoen af met een nieuw puntenrecord in de clubhistorie (omgerekend naar drie punten per zege). De 88 punten van de Eindhovenaren zijn er liefst zeventien meer dan naaste belager Ajax. PSV won 29 duels, speelde één keer gelijk en leed vier nederlagen (doelcijfers 92-31).

PSV kwam in zijn afsluitende competitiewedstrijd na 24 minuten op achterstand door een droge knal van Aleksandr Iakovenko. Op slag van rust trok Luciano Narsingh de stand gelijk, na knap voorbereidend werk van Memphis Depay en op aangeven van De Jong.

Twaalf minuten na rust zette een schot van Danny Bakker de thuisploeg opnieuw op voorsprong, maar lang bleef die marge niet overeind. Depay stootte vier minuten later door op links en bediende De Jong op maat, die de bal van dichtbij over de lijn kon tikken voor de 2-2. In blessuretijd bezorgde Wijnaldum zijn ploeg dus alsnog de volle winst.

Memphis Depay kroonde zich tot topscorer van de Eredivisie met 22 doelpunten. Met 21 jaar is de aanvaller de jongste topscorer van een Eredivisie-seizoen sinds het Braziliaanse wonderkind Ronaldo, die in 1994/95 achttien was.

PSV evenaarde dit seizoen een record in de Eredivisie. Door de nederlaag van Ajax op bezoek bij FC Dordrecht is het verschil tussen de nummer twee en de kampioen zeventien punten. In het seizoen 2000/01 pakten de Eindhovenaren met dezelfde voorsprong de landstitel, terwijl AZ (1980/81) en Ajax (1997/98) dat eerder voor elkaar kregen.

Danny Bakker haalt uit en zal PSV-doelman Jeroen Zoet fraai passeren.