De Jong laat Haller achter zich op topscorerlijst 2015

Reacties

Luuk de Jong meldt zich maandagmiddag in Noordwijk bij Oranje als Eredivisie-topscorer van dit kalenderjaar. De aanvoerder van PSV evenaarde met zijn doelpunt tegen FC Utrecht niet alleen Dirk Kuijt op de lijst van dit seizoen, maar nam op die van 2015 bovendien afstand van Sébastien Haller.

De Jong laat Haller achter zich op topscorerlijst 2015

Voorafgaand aan hun onderlinge confrontatie in Eindhoven stonden De Jong en Haller allebei nog op negentien goals. Door enkele minuten na het missen van een strafschop de 3-1 te maken, doorbrak de 25-jarige spits van PSV als eerste Eredivisie-speler dit kalenderjaar de grens van twintig competitiegoals.

De Jong verdeelde zijn doelpunten evenredig over de twee seizoenshelften: tien doelpunten vóór en tien doelpunten na de zomer. Haller maakte er in het tweede deel van de afgelopen jaargang elf. De 21-jarige Fransman voegde daar sinds de zomer acht doelpunten aan toe, twee minder dan de huidige Eredivisie-topscorers De Jong en Dirk Kuijt deze jaargang maakten.

Ondanks enkele verwoede pogingen kwam Sébastien Haller voor het eerst sinds 3 oktober niet tot scoren. Voorafgaand aan het bezoek aan PSV had de FC Utrecht-spits in drie opeenvolgende competitieduels gescoord.
Ondanks enkele verwoede pogingen kwam Sébastien Haller voor het eerst sinds 3 oktober niet tot scoren. Voorafgaand aan het bezoek aan PSV had de FC Utrecht-spits in drie opeenvolgende competitieduels gescoord.

De afgelopen zomer van Fenerbahçe overgekomen Katwijker is met die productie in drie maanden tijd al opgeklommen naar de achtste plaats op de topscorerslijst van het kalenderjaar. Ook de naar Manchester United vertrokken Memphis Depay had maar één seizoenshelft nodig om zich met twaalf goals namens PSV te melden in de top van het klassement.

De overige topschutters komen net als De Jong en Haller al het hele jaar uit in de Eredivisie. Hakim Ziyech (FC Twente) maakte in die periode veertien doelpunten, één meer dan Luciano Slagveer (SC Heerenveen) en Markus Henriksen (AZ). Ajax-buitenspeler Anwar El Ghazi zit collega-international Memhphis op de hielen met elf treffers. Behalve Kuijt waren er nog zes spelers tien keer trefzeker in 2015.

Eredivisie-topscorers kalenderjaar
Speler Club Goals
Luuk de Jong PSV 20
Sébastien Haller FC Utrecht 19
Hakim Ziyech FC Twente 14
Luciano Slagveer SC Heerenveen 13
Markus Henriksen AZ 13
Memphis Depay* PSV 12
Anwar El Ghazi Ajax 11
Dirk Kuijt Feyenoord 10
Tjaronn Chery* FC Groningen 10
Michael de Leeuw FC Groningen 10
Michiel Kramer ADO/Feyenoord 10
Bartholomew Ogbeche SC Cambuur 10
Valeri Qazaishvili Vitesse 10
Tom van Weert Excelsior 10

* niet meer actief in de Eredivisie

Na de interlandperiode zijn er in de Eredivisie nog vijf speelronden om de strijd om de topscorerstitel van 2015 te beslechten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.