De Guzman loodst Feyenoord langs Roda

Via een zwaarbevochten 3-1 zege bij Roda JC eiste Feyenoord de koppositie van de Eredivisie voor zichzelf op. Jonathan De Guzman maakte na rust het verschil.

Feyenoord had het zeker niet makkelijk bij Roda JC. Tot De Guzman de Rotterdammers in de 62ste minuut op voorsprong schoot, was de thuisploeg de betere. De mannen van coach Raymond Atteveld waren iets feller en speelden in hoger tempo en drongen daarmee de bezoekers terug op de eigen helft.

Geheel verdiend was Roda dan ook in de eerste helft op voorsprong gekomen. De bedrijvige Anouar Hadouir zette laag voor vanaf links, waarna Henk Timmer nog wel redde op de inzet van Pa-Modou Kah, maar hij was kansloos bij de rebound van Cheik Tioté: 1-0.

Direct na rust kwam Feyenoord op gelijke hoogte. De Guzman ontsnapte over rechts, waarna Kah dom de voorzet van zijn tegenstander wegsloeg. Scheidsrechter Ben Haverkort wees naar de stip, vanwaar Roy Makaay heel koel de 1-1 op het scorebord zette.

Toch bleef Roda het initiatief houden tót Tioté zich in de 62ste minuut vastliep en De Guzman in de tegenaanval toesloeg. De twintigjarige Canadees haalde met zijn linker vanaf twintig meter fraai uit. Doelman Bram Castro was kansloos.

Tien minuten later scoorde De Guzman opnieuw, ditmaal viaa de mooiste aanval van het duel. Nuri Sahin stuurde Tim de Cler weg, de linksback zette voor en bij de tweede paal tikte De Guzman de bal in het doel. Het bleek de nekslag voor Roda, dat nog wel aanzette, maar niets aan de achterstand kon veranderen.

Feyenoord is met twaalf punten uit vier duels koploper, Roda JC is subtopper met zeven uit vier. De Rotterdamse ploeg raakte Ron Vlaar kwijt met een ernstig lijkende blessure aan zijn linkerknie.