De Guzman heeft zijn lot weer in eigen hand bij Carpi

Reacties

Jonathan De Guzman (28) is eindelijk weer voetballer. Zijn huurtransfer van Napoli naar Carpi maakt een einde aan een merkwaardige transfersoap.

De Guzman heeft zijn lot weer in eigen hand bij Carpi

Napoli denkt de Nederlander augustus vorig jaar al kwijt te zijn. Alle afspraken met AFC Bournemouth staan op papier en ook De Guzman zelf lijkt geen bezwaar te hebben tegen een terugkeer in de Premier League, waar hij eerder succesvol was voor Swansea City, zijn derde buitenlandse club na Real Mallorca en Villarreal.

Lijkt, want uit een door Engelse en Italiaanse media opgetekende plotwending blijkt iets heel anders. Napoli zegt dat De Guzman op het vliegtuig naar Engeland zit en Bournemouth stuurt in die overtuiging een delegatie naar het vliegveld om de international te verwelkomen. De passagiers druppelen één voor één de aankomsthal binnen, maar van de veertienvoudig Oranje-international ontbreekt elk spoor. Alsof hij ergens boven de Noordzee in het luchtledige is opgelost.

Navraag leert dat De Guzman nooit op de voor hem geboekte vlucht gestapt is, zonder dat aan Napoli of Bournemouth te melden. Napoli is woest, want het moet mede daardoor de komst van Roberto Soriano afblazen. Dat Napoli een club is die zich niet graag laat piepelen, blijkt na De Guzmans terugkeer op het trainingsveld. Medespelers moeten voorkomen dat een confrontatie tussen De Guzman en directeur Christian Giuntioli uitmondt in een handgemeen.

Voor Jonathan de Guzman is in Napels zelfs geen bijrol meer weggelegd en dus verloor hij ook zijn plek in de selectie van het Nederlands elftal.
Voor Jonathan de Guzman is in Napels zelfs geen bijrol meer weggelegd en dus verloor hij ook zijn plek in de selectie van het Nederlands elftal.

Als De Guzman het nog niet wist, wordt het hem daarna wel duidelijk: voor hem is zelfs geen bijrol meer weggelegd in Napels. Waar Napoli furore maakt en uitgroeit tot titelkandidaat, groeit De Guzman uit tot vergeten voetballer. Zelfs als trainer Maurizio Sarri door blessures en schorsingen niet in staat is een volledige wedstrijdselectie op de been te brengen (in Italië bestaat die uit 23 spelers), wordt De Guzman niet opgebeld.

De middenvelder staat niet op een zijspoor, maar is volledig van het spoornet afgekoppeld. Swansea City lijkt de net van een blessure herstelde De Guzman eerder deze maand uit zijn lijden te verlossen. Net als afgelopen zomer oogt alles in kannen en kruiken, maar wéér ketst de deal op het laatste moment af. Een paar dagen krijgt Carpi de deal wel rond.

Toen De Guzman net na zijn achttiende verjaardag was gedebuteerd voor Feyenoord, omschreef toenmalig trainer Erwin Koeman als de grootste belofte bij de club sinds Robin van Persie. ‘Hij kan de absolute top halen. Hij is een enorm talent', zei hij in 2005.

In de kracht van zijn leven is De Guzman beland bij een club die ten tijde van zijn profdebuut in de Italiaanse amateurdivisies aanmodderde. Het is een merkwaardige speling van het lot, maar De Guzman is na een verloren half jaar in Napels al lang blij dat hij zijn lot weer in eigen handen heeft. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.